Rijkswaterstaat gaat via navigatiesystemen waarschuwen voor ongelukken

Rijkswaterstaat werkt hard aan een systeem dat ervoor moet gaan zorgen dat ongevallen en pechgevallen op de snelweg sneller doorgegeven worden aan andere automobilisten. Het systeem maakt gebruik van navigatiesystemen en verkeersapps en geeft een seintje als er ergens wat aan de hand is, zodat de veiligheid van weginspecteurs en andere weggebruikers verbeterd wordt.

De weginspecteurs van Rijkswaterstaat zijn vaak snel ter plaatse bij ongevallen en zijn ook actief tijdens wegwerkzaamheden. Het gebeurt echter regelmatig dat ook hun pick-ups worden aangereden door onoplettende automobilisten of vrachtwagenchauffeurs, omdat zij rode kruizen negeren. Het systeem moet ervoor zorgen dat dergelijke ongelukken niet meer voor komen.

Het systeem werkt als volgt: weginspecteurs verzenden met een druk op de knop hun locatie. De gegevens worden op het Flister-platform omgezet in verkeersinformatie. Die informatie ontvangen weggebruikers die een afgesloten rijstrook naderen als waarschuwingssignaal op hun navigatiesysteem of via een verkeers-app.

De proef start in Flevoland, waar tien inspecteurs meedoen. Na drie maanden bekijkt Rijkswaterstaat of het systeem werkt en bijdraagt aan de veiligheid van weginspecteurs.