Ripple en MoneyGram gaan samenwerking aan

Gelddienst MoneyGram wil samenwerken met cryptocurrency Ripple. Dat meldt Digital Trends. XRP, de Ripple munt, is op twee na de grootste cryptovaluta. MoneyGram was bijna opgekocht door het Chinese Ant Financial, onderdeel van de Alibaba Group. De deal werd tegengehouden door de Amerikaanse overheid.

Diensten die het versturen van geld over de grens faciliteren, zoals MoneyGram of Western Union, worden vooral gebruikt door immigranten die regelmatig delen van hun inkomen naar familie in het thuisland sturen. Traditionele diensten zijn duur en langzaam. Concurrenten zoals Ripple, die het mogelijk maken geld te versturen naar het buitenland tegen lage kosten en snelle levertijden, brengen de toekomst van MoneyGram in gevaar.

Gelddienst via blockchain

Ripple is een blockchain netwerk. Het is speciaal bedoeld om wereldwijd geld versturen makkelijker te maken. Een aantal grote banken werkt al met Ripple, waaronder Santander, Royal Bank of Canada en Crédit Agricole. In tegenstelling tot Bitcoin kan XRP niet gemijnd worden. Ook werkt Ripple met tussenpersonen, die tijdens de transfer de cryptomunt wisselen naar andere valuta.

De samenwerking, nu nog in een testfase, had al meteen een positief effect op de marktwaarde van MoneyGram. Een aandeel steeg 10% in waarde.

Foto: Ged Carroll CC BY 2.0