Roborace onthult de Robocar: De eerste autonome elektrische raceauto

We hebben er even op moeten wachten, maar hij is er nu toch echt: de eerste autonome, elektrische raceauto. De Robocar van Roborace is vandaag onthuld tijdens MWC in Barcelona. De eerste designs werden al in maart vorig jaar vrijgegeven.

De auto werd ontworpen door Daniel Simon, een futuristische voertuigontwerper die vooral bekend is van zijn werk in films als Tron: Legacy en Oblivion. De auto weegt 975 kilogram, is 4,8 meter lang en 2 meter breed. Aan de binnenkant vinden we vier motoren, die ieder 300kW met zich meebrengen. Ook zit er een 540kW batterij in.

Race om intelligentie

Dan is het natuurlijk de vraag: hoe snel kan deze auto? Daarin zal hij niet teleurstellen, aangezien hij ruim 320 kilometer per uur behaald. De wedstrijd gaat met deze auto’s gaat echter niet om snelheid, maar om intelligentie. Dankzij kunstmatige intelligentie rijdt de auto namelijk zelfstandig, zonder bestuurder. Om dat voor elkaar te krijgen zitten er onder meer 5 lidar-sensoren in, 2 radarsystemen, 18 ultrasonische sensoren, 2 optische snelheidssensoren en 6 camera’s met kunstmatige intelligentie.

Robocar van Roborace

Het “brein” van de auto is een NVIDIA DRIVE PX 2, de hardware die nodig is om de uitdagingen bij autonoom rijden het hoofd te bieden. Hierbij maakt het gebruik van deep learning om te ontdekken waar de auto precies is en hoe hij veilig zijn weg kan vervolgen. De accu komt van Charge, een bedrijf dat ook een officiële partner is van Formula E.

Het kunstmatige-intelligentie-platform van Roborace is bovendien open voor andere bedrijven, zodat ze zelf hun eigen software kunnen bouwen. Het idee is dat ze uiteindelijk hun eigen auto kunnen maken en mee kunnen doen aan de races. “Roborace opent een nieuwe dimensie waarin motorsporten zoals we ze kennen de niet te stoppen opkomst van kunstmatige intelligentie ontmoet”, vertelt Daniel Simon, Chief Design Officer bij Roborace.

Devbots

De Robocar is niet de eerste auto waarmee gereden wordt. Er wordt namelijk al getest met de meer functionele Devbots, wat nog prototypes zijn. Deze auto’s worden nog steeds gebruikt om demonstraties te doen en testen uit te voeren. De Robocar is echter degene die nu in het publiek wordt weergegeven en ook de auto die later dit jaar tegen eenzelfde editie gaat racen.

Robocar van Roborace