Eindelijk: Er is nu een robot die in een paar minuten je was opvouwt

Mijn minst favoriete taak in huis is het opvouwen van was. Maar als ik Gal Rozov moet geloven, is dat probleem (eindelijk) verleden tijd. Hij werkt namelijk aan een robot, de FoldiMate, die deze rotklus voor je doet, schrijft Fast Company. “We hebben een wasmachine, droger, stofzuiger en vaatwasser. Waar is de wasopvouwer? Waarom hebben we die niet al?”, aldus Rozov.

Als het er niet is, doe het dan zelf, zeg ik wel eens. En dat is exact wat Rozov ook deed. In 2010 stopte hij met zijn werk en ging hij twee jaar aan de slag met onderzoekers om te ontdekken hoe hij zijn robot kon bouwen. In 2012 ging hij met een robotteam in Silicon Valley aan de slag en startte hij het bedrijf FoldiMate. Een jaar later had hij patenten op zijn technologie voor de robot. Vorig jaar was hij eindelijk zo ver dat hij een ruw prototype van de FoldiMate kon maken.

Enkele seconden

Dus wat doet de FoldiMate nu eigenlijk? Hij vouwt je was op, maakt deze zachter en stopt er zelfs een beetje parfum in als je dat wilt. Het gebruik is eenvoudig. Je hangt je t-shirt of broek aan de FoldiMate. De robot gaat er vervolgens een paar seconden mee aan de slag en plaatst je opgevouwen, ontkreukte was netjes op een stapeltje. Een gemiddelde was van 25 kledingstukken is in ongeveer 2,5 minuten opgevouwen. Zo snel kan ik dat in ieder geval niet!

Wel zijn er wat beperkingen. Het huidige model kan t-shirts, broeken, jurkjes, rokken en handdoeken opvouwen, maar geen ondergoed en sokken. De reden is eenvoudig: die kledingstukken zijn te klein. Daardoor kan het ook kleding voor kinderen vanaf vijf jaar opvouwen. De maximale grootte van een kledingstuk is een XXL-maat voor mannen.

Rozov verwacht nu dat de FoldiMate zo’n 800 euro gaat kosten. Hij hoopt echter dat de machine op den duur kleiner wordt – hij heeft nu de afmetingen van een wasmachine – en goedkoper.

De eerste versies moeten begin volgend jaar op de markt verschijnen, laat het bedrijf ons weten. Pre-orders starten eind dit jaar. Wanneer FoldiMate precies naar Nederland komt, is nog niet duidelijk, maar het bedrijf werkt op dit moment al om te zorgen dat hij straks overal ter wereld te koop is en dus niet enkel in de VS.

Concurrentie

Overigens is de FoldiMate niet de eerste robot die was op kan vouwen. In Japan bestaat de Laundroid van Panasonic, die bedoeld is voor de grote markt. Deze robot is echter wel groter, namelijk ter grootte van een koelkast, en doet er vijf tot tien minuten over om een kledingstuk op te vouwen. Toch heeft deze robot een groot voordeel tegenover de FoldiMate: je kunt de gehele inhoud van de wasmachine er in stoppen, mits deze droog is.

Een prijs voor de Laundroid is er nog niet, maar hij moet in de lente op de Japanse markt verschijnen.