Deze robot van Toyota moet er voor zorgen dat Japanners zich meer gaan voortplanten

Japanners hebben een probleem: er worden te weinig kinderen geboren. In de afgelopen eeuw is het aantal geboorten met de helft afgenomen naar ongeveer een miljoen per jaar. Eén op de tien vrouwen trouwt nooit en kinderen krijgen zonder getrouwd te zijn, dat kan daar echt niet. De bevolking vergrijst en krimpt en dat is niet goed voor de economie en de ontwikkeling van het land. Dus heeft Toyota een robot gemaakt die je moedergevoelens moet aanwakkeren, schrijft Reuters.

Kirobo Mini is een kleine robot die in de palm van je hand past. Het is ontwikkeld als een kunstmatig kindje, die de oudergevoelens naar boven moet halen. “Hij wiebelt een beetje. Hij is bedoeld om een zittende baby die nog zichzelf nog niet helemaal kan uitbalanceren te imiteren”, vertelt Fuminori Kataoka, de chief design engineer van de robot. “Deze kwetsbaarheid is bedoeld om te zorgen dat je een emotionele band opbouwt.”

Kirobo Mini

De robot kan knipperen en praat met een baby-achtige stem (lees: een hoge stem). De bedoeling is dat hij volgend jaar voor zo’n 400 euro op de markt komt in Japan. Bij aankoop krijg je ook een “wiegje” die te gebruiken is als een autostoeltje.

Volgens Kataoka gaat Toyota nog wel veel meer robots maken. Kirobo Mini zou slechts een opstapje zijn naar geavanceerdere robots die menselijke emoties kunnen herkennen en er op kunnen reageren.