Er zijn steeds meer ontwikkelingen op het gebied van robots, maar één ding blijft een probleem. Als je ze iets wilt leren, moet je ze behoorlijk gedetailleerde instructies geven. MIT brengt hier echter verandering in. Hun robotarm leert door een object te bestuderen, meldt Wired.
Als je een robot iets leert, geef je hier vaak instructies voor in code. Een andere manier is de bewegingen voordoen met een joystick, waardoor de robot leert door te imiteren. En dat kost veel tijd. Bovendien: zodra er iets anders voor de robot komt te staan, weet het niet wat het ermee moet doen.
Robotarm
De wetenschappers van MIT hebben nu echter een robotarm gemaakt die meer als een mens leert. De arm bestudeert een aantal schoenen en bekijkt daarbij alle hoeken. Als er een andere, onbekende soort schoen voor de robot terecht komt en gevraagd wordt om hem bij voorkant op te pakken, dan weet de machine wat dat is en voert het de taak zonder menselijke hulp uit.
Het systeem is daardoor vrijwel geheel hands-off. De onderzoekers moeten vooral de schoenen voor de machine plaatsen. Het apparaat maakt vervolgens zelf een gedetailleerd, visueel model van de objecten. Bij het ronddraaien van de camera, verzamelt de arm data om beschrijvingen bij bepaalde pixels te plaatsen. Het ontdekt zo wat een schoenveter is en wat een zool is.
Die informatie wordt vervolgens gebruikt bij het begrijpen van nieuwe schoenen, al heeft het wel even nodig om te trainen. Uiteindelijk krijg je een consistente beschrijving die bij de schoen hoort waarmee het getraind werd, maar ook bij nieuwe schoenen. De robot snapt dus hoe een schoen in elkaar zit.
Toekomst
Het systeem kan erg interessant zijn voor de toekomst. Voor een robot in huis kan het betekenen dat het begrijpt wat een object is en hoe het in elkaar zit. Zitten de poten van je tafel bijvoorbeeld een beetje los en wil je dat de robot hem oppakt, dan kun je zeggen dat hij alleen het tafelblad moet vastpakken.
Nu moet je eerst uitleggen wat een tafelblad is, en dat voor iedere tafel doen. Het nieuwe systeem hoeft het slechts één keer uitgelegd te krijgen, en snapt het daarna voor alle tafels.