Onderzoekers ontwikkelen robotbeen dat kan rondlopen op allerlei soorten terreinen

Er zijn inmiddels talloze protheses en nog veel meer robots. Maar de GOAT-leg is weer een geheel nieuwe variant. Bijzonder aan dit been is dat het zich snel kan aanpassen aan diverse soorten landschappen.

De naam GOAT komt in dit geval niet van de geit af, al lijkt het been wel wat op dat van een geit. GOAT staat voor Gearless Omni-directional Acceleration-vectoring Topology. Of simpel gezegd: dit been past zich snel aan aan de omgeving waar je hem in zet en kan snel van richting veranderen. Iets wat de gemiddelde robot van nu nog niet zo eenvoudig kan. Simon Kalouche, een onderzoeker bij Carnegie Mellon University, ontwikkelde het been.

Voordeel is met name dat deze robotbenen door ruig terrein kunnen reizen, maar ook snel van verandering kunnen wisselen. Daarnaast kunnen ze dankzij hun design ook erg goed springen, tot ruim 81 centimeter hoog.

Gebruik in robots

De GOAT zit nu nog in de vroege teststadium. Kalouche hoopt dat hij de nu nog externe elektrische onderdelen in het been zelf kan verwerken, waardoor hij uiteindelijk in diverse soorten robots te gebruiken is. Misschien zien we de GOAT dus over een paar jaar wel als onderdeel van verchillende robots.

Overigens zijn er wel snellere robotobenen, bijvoorbeeld de Cheetah robot van MIT. Maar die robot heeft vooral een redelijk vlak oppervlak nodig, terwijl dit voor de GOAT geen vereiste is.