Numrush

Robotlibelle van de TU Delft bepaalt eigen route

Robots hoeven niet groot te zijn om belangrijke taken uit te kunnen voeren. Dit laat de nieuwe robot van de de Technische Universiteit Delft zien. De DelFly robot lijkt op een libelle, is ongeveer 28 cm groot en weegt slechts twintig gram. Maar wat echt bijzonder is aan de DelFly: deze robot vliegt volledig autonoom.

Dit kan dankzij twee kleine cameraatjes die op de robot gemonteerd zijn. Door het beeld van deze twee camera’s te combineren, vormt de robot een 3D-beeld. Met dit 3D-beeld kan de robot inschatten hoe groot de afstand tot een obstakel is en hier omheen manoeuvreren. Met een piepklein computertje wordt dit beeld razendsnel berekend. De twee camera’s en de computer op de robot wegen samen maar vier gram.

Dat kleine gewicht van de libellerobot heeft één groot nadeel: de batterijduur. Doordat de robot zo licht is, kan het maar een hele kleine batterij meedragen. De vlucht van de DelFLy duurt dan ook maximaal negen minuten.

Deze kleine robot kan gebruikt worden voor verschillende belangrijke taken. Zo kan de robot gebieden verkennen waar mensen niet kunnen komen of kan de robot gebruikt worden in kassen om rijp fruit te detecteren. Ook de video-functie kan op verschillende manieren gebruikt worden. Bijvoorbeeld om beelden van een concert te streamen. Bekijk onderstaande video voor meer toepassingen van de DelFly.

Lees hier meer over de DelFly.