Onderzoekers: ‘Robotmakers zijn te langzaam in aanpak kwetsbaarheden’

Makers van thuis- en bedrijfsrobots en industriële robots reageren te langzaam op de aanpak van kwetsbaarheden. Dat concluderen twee onderzoekers van het beveiligingsbedrijf IOActive, schrijft Reuters. De onderzoekers stelden in januari zes makers op de hoogte van in totaal bijna vijftig kwetsbaarheden in hun robots.

Ruim een half jaar later is slechts een klein deel van de problemen opgelost. Met de kwetsbaarheden kunnen de robots gebruikt worden om gebruikers te bespioneren en kunnen veiligheidsmaatregelen uitgeschakeld worden. Ook kunnen de robots gevaarlijke bewegingen gaan maken.

Slechts één van de zes robotmakers beweert de aangekaarte kwetsbaarheden, op twee na, te hebben opgelost. De onderzoekers konden dat echter niet bevestigen. De andere vijf robotmakers hebben de beveiliging volgens de onderzoekers helemaal niet aangepakt.

Volgens de onderzoekers zijn er tot nu toe geen aanwijzingen dat de kwetsbaarheden daadwerkelijk misbruikt zijn. Toch is de langzame reactie van robotmakers reden tot zorg, zeggen ze. Dat de robots zo makkelijk gehackt kunnen worden, roept volgens hen de vraag op of robots zo makkelijk in woningen, op kantoren en in fabrieken toegestaan moeten worden.

Militaire robots

“Deze robots gebruiken geen kogels of explosieven, maar [kunnen met] microfoons, camera’s, armen en benen [schade aanrichten]”, zegt een van de onderzoekers tegen Reuters. “Het verschil [met militaire robots] is dat ze binnenkort overal om ons heen zijn en we ze moeten beveiligen voordat het te laat is.”

Eerder deze week waarschuwde een groep bedrijven op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica voor militaire robots, zogenaamde ‘killer robots’. De groep vindt dat deze robots, zoals drones die zelfstandig beslissingen kunnen nemen over het afvuren van een wapen, verboden moeten worden.

“De robots [voor thuis] zijn dan wel klein en kunnen nog geen kwaad, de trend is dat ze veel sterker worden”, zegt de beveiligingsonderzoeker die de zes bedrijven benaderde. Industriële robots, die vaak zwaarder en sterker zijn, kunnen nu al flinke schade aanrichten. IOActive publiceerde deze week zijn bevindingen over kwetsbaarheden van industriële robots.