Dit robotpak van Superflex moet het leven van ouderen gemakkelijker maken

Wearables zijn er niet alleen voor de fitnessfanaten die graag hun workouts digitaal tracken, maar nu ook voor de ouderen onder ons. De startup Superflex zegt dat het werkt aan kleding met sensoren voor senioren die slechter ter been zijn, schrijft The Verge. Het pak volgt de bewegingen van het lichaam en zet een motor in als de drager naar voren leunt in een stoel om op te staan, om ze zo te ondersteunen. Dit werkt ook als ze bijvoorbeeld hun handen boven hun hoofd houden.

De technologie komt van SRI International, waar het ontwikkeld werd als onderdeel van een programma om verwondingen bij soldaten die zware spullen dragen te verminderen. Nu is het dus een onderdeel van een bedrijf dat zich richt op consumenten. Rich Mahoney, medeoprichter en CEO van Superflex, zegt: “We noemen het ‘intelligente, draagbare kracht’.”

Design nog niet af

De bedoeling is uiteindelijk dat de kleding volledig standalone worden. Dit betekent dat de drager geen smartphone of computer hoeft te gebruiken om het pak bijvoorbeeld te besturen. Dit is echter nog niet zeker, aangezien het volledige design nog niet af is.

Helaas voor ons gaan we het pak voorlopig dan ook niet bij onze grootouders in huis zien. Op dit moment is er nog geen prototype en de bedoeling is dat het op zijn vroegst in 2018 de markt bereikt. Mahony zegt dan ook dat Superflex nog steeds in de vroegste conceptfases zit. Bepaalde belangrijke elementen van de ontwerpen – zoals waar de oplaadbare batterijen moeten komen en hoe lang die mee gaan op een lading – moeten nog bedacht en toegevoegd worden.