Nu robots opkomen, wordt er veel gesproken over de mogelijkheid dat ze banen in ontwikkelde landen over gaan nemen. Het is iets waar veel mensen zich zorgen over maken, maar vrij weinig mensen beseffen zich wat robotisering in onontwikkelde landen teweeg kan brengen.
In landen waar het werk zich langzaamaan van het land naar fabrieken verplaatst, zijn robots een grote bedreiging, zo stelt The Financial Times in een recent artikel. Werk in fabrieken zien we vaak als gevaarlijk, monotoon en uitbuiting, maar dit betekent niet dat het beter is dan werken op het land. Arme landen maken juist een economische groei door dankzij het werk in fabrieken, want dat geeft ze de kans om goedkope producten te maken die geëxporteerd worden. Burgers verdienen meer geld, de verstedelijking neemt een vlucht, de werkgelegenheid groeit en de middenklasse komt op. Maar robots kunnen dit gemakkelijk veranderen.
Waarom mensen inhuren?
Het grootste probleem is dat robots vaak goedkoper en betrouwbaarder werken dan mensen, dus waarom zou je nog mensen inhuren? Zo verdwijnt de werkgelegenheid opnieuw. Een rapport van Citi en de Universiteit van Oxford beschrijft het probleem: “De onontwikkelde landen van vandaag hebben niet de zelfde mogelijkheid om snelle groei te bereiken door de verschuiving van werknemers van boerderijen naar beter betaalde banen in fabrieken.”
Als we naar het verleden kijken, zien we deze trend nog niet. Tot nu toe heeft technologie vooral de internationale communicatie en handel eenvoudiger gemaakt. Maar robots worden gemaakt om mensen te vervangen, niet om hun productiviteit te vergroten, stelt The Financial Times. Volgens analisten zou het zelfs zo kunnen zijn dat ontwikkelde bedrijven hun fabrieken terug naar hun eigen land halen, als gevolg van nieuwe ontwikkelprocessen als 3D-printen.
Banen lopen gevaar
Onderzoeken laten volgens de Amerikaanse krant zien dat 47 procent van de Amerikaanse banen gevaar lopen dankzij automatisering, maar in een land als Ethiopië ligt dit zelfs rond de 85 procent. Landen die de grootste klappen gaan krijgen, zijn Aziatische landen als Nepal en Bangladesh, maar ook naties in Zuid-Amerika en Afrika.
Deze ontwikkeling gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag en kan per land een andere uitkomst hebben. In China zou de overheid meer goedkope werkkrachten willen inhuren, om de steeds kleinere groep werkenden tegen te gaan en salarissen te verhogen. Hier heeft de robotisering een positiever effect, maar voor veel andere landen geldt dit waarschijnlijk niet.