Robots kunnen elkaar Pac-Man leren spelen

Onderzoekers van de Washington State University hebben computerprogramma’s ontwikkeld die elkaar Pac-Man kunnen leren spelen. Deze software kan advies geven en behendigheid leren aan een andere computer op een manier die lijkt op hoe een docent iets leert aan een student.

De onderzoekers leggen in het tijdschrift Connection Science uit hoe ze eerst een docent-computer en vervolgens een student-computer hebben gebouwd; terwijl de student aanmoddert helpt de docent de student om langzaam beter te worden in Pac-Man en de strategiegame StarCraft. De docent houdt de voortgang van de student in de gaten en geeft advies wanneer deze vastloopt. De onderzoekers laten zien hoe de student leert en uiteindelijk zelfs beter wordt dan de docent.

Hoewel het misschien niet serieus lijkt is robots leren elkaar te leren een belangrijk onderzoeksgebied binnen de robotica. Het doel is om uiteindelijk “master” machines te maken die nieuwe machines een specifieke taak kunnen leren en zelfs mensen kunnen trainen op een menselijke manier. Een mens hoeft zo niet meer een robot te programmeren want de oudere machines kunnen bijvoorbeeld hun vervangers zelf trainen.