Robots zijn het nieuwe lievelingetje van investeerders

Investeerders vinden robots steeds interessanter worden. Zoveel is duidelijk als we de cijfers van CB Insights mogen geloven. 2015 is een recordjaar op het gebied van investeringen in robots en in 2016 lijkt deze trend gewoon door te gaan. Op 21 maart waren er al vijftien bedrijven die samen 89 miljoen dollar hebben opgehaald.

CB Insights heeft bedrijven die zich alleen op drones richten niet meegenomen in haar berekeningen. Maar zelfs zonder die bedrijven is 2015 een goed jaar; het aantal investeringen werd bijna verdubbeld en bereikte een recordhoogte.

Jaarlijkse investeringen in robots

In totaal werden er 83 deals gesloten in 2015, tegenover 45 een jaar eerder. De investeringsgroei was 115 procent, tegenover 55 procent in 2014.

Maar vooral het tweede kwartaal van 2015 was een goede periode voor deze industrie. Ruim twintig bedrijven in zeven landen haalden toen geld op, waaronder Ninebot uit Bejing, die 80 miljoen dollar ontving. In het derde kwartaal werd het meeste geld opgehaald, dankzij een gigantische investeringsronde door Auris Surgical Robotics waarbij er 150 miljoen dollar binnenkwam.

Investeringen per kwartaal

Dat het met de robotisering van de wereld goed gaat, is met deze cijfers duidelijk. En we zien dan ook robots in diverse sectoren. Zo is er al een telefoonwinkel die alleen een robot als personeel heeft en laat startup Knightscope robots de straat op gaan om Silicon Valley veilig te houden. Dat vinden consumenten leuk, maar investeerders dus duidelijk ook.