Robotstofzuiger iRobot Roomba i7+ kan zichzelf automatisch legen

Roomba i7+

De nieuwe robotstofzuiger van iRobot heeft een functie gekregen waar menigeen blij van zal worden. De Roomba i7+ kan zichzelf namelijk legen. Daarnaast onthoudt het apparaat de lay-out van je huis. Dat meldt The Verge.

Bij veel huidige robotstofzuigers moet je nadat hij klaar is hem zelf legen in de prullenbak. De i7+ doet dit dus zelf. Het apparaat gaat niet naar de prullenbak, maar stopt zijn inhoud in een speciale bak die aan het oplaadstation vast zit. Iedere keer dat de robot teruggaat naar het oplaadstation, wordt het vuil opgezogen.

In totaal kunnen er 30 bakken in. Daardoor zou je hem slechts eens in de paar weken hoeven te legen. En dat scheelt weer in handelingen, wat waarschijnlijk ook de reden is dat je een robotstofzuiger in huis zou nemen.

Lay-out

Het apparaat houdt daarnaast bij hoe je huis er uit ziet. Door een kaart te maken van iedere kamer, een techniek om te zien hoe ver de wielen gedraaid zijn en een camera weet de robot waar hij heen moet. Daardoor kan hij zoveel mogelijk schoonmaken.

De functie was al beschikbaar in de Roomba 900, maar die versie verwijderde de kaarten steeds na het schoonmaken. De i7+ doet dit anders. Deze stofzuiger slaat de kaarten op en laat gebruikers schoonmaakplanningen aanpassen. In de app kun je de kaart namelijk opdelen in verschillende kamers, ze namen geven en aangeven hoe vaak ze schoongemaakt moeten worden.

Bijkomend voordeel is dat je via Alexa of de Google Assistent ook specifiek kunt vragen of de stofzuiger een kamer schoon wilt maken. De kaart zelf wordt in de cloud geplaatst. De foto’s die gemaakt worden, blijven op de Roomba zelf staan.

Beschikbaarheid

De Roomba i7+ verschijnt in het eerste kwartaal van 2019 in “bepaalde internationale markten”. Het is onduidelijk of Nederland daar ook bij zit.

Wel zijn de Amerikaanse prijzen al bekend. Voor de stofzuiger zelf en het basisstation betaal je 949 dollar. Zakken voor de bak waar het vuil in opgezogen wordt, koop je per drie voor 14,99 dollar. Wil je alleen de i7+ kopen, dan kost dat je 699 dollar. Het basisstation wordt apart voor 299 dollar verkocht. Wat de apparaten in Europa gaan kosten, is nog onbekend.