Robotvriendje zorgt voor gezelligheid in huis

Robots zijn steeds meer aanwezig in het dagelijks leven. Met de komst van de NAO, een robotvriendje zal dit alleen maar meer worden. NAO spreekt namelijk 19 talen en is dankzij een update in staat tot het voeren van volledig natuurlijke gesprekken.

De NAO bestaat al enkele jaren. De robot wordt met name gebruikt voor autistische kinderen. De robot leert deze kinderen die vaak moeilijk kunnen communiceren met taal, te communiceren op andere manieren. Binnenkort komt er een nieuwe versie van de NAO uit en kan de robot natuurlijke gesprekken te voeren.

De maker van de robot Aldebaran Robotics werkt hiervoor samen met de geluidsherkenningssoftware van Nuance. Dankzij deze software kan de robot emoties van de gebruikers herkennen en hier op reageren. Ook kan de robot zelf emoties laten zien.

“Developing natural, conversational interactions with humanoid robots is a challenging and pioneering area of robotics. Our robots have to express and understand emotions and for this, there needs to be expression in their voice that speaks to their personality, and matches their body language,” zegt Bruno Maisonnier, CEO Aldebaran Robotics

Naast het herkennen van woorden kan de robot na de update ook sneller en beter lopen, kan de robot zichzelf opvangen wanneer het omvalt en kan de robot een eigen persoonlijkheid ontwikkelen naarmate deze meer gesprekken voert.

Hoewel de robot met name gemaakt is voor kinderen met autisme, kan de NAO ook leuk gezelschap zijn voor eenzame ouderen of anderen mensen die vaak alleen zijn. Mensen zijn nu eenmaal sociale wezen en hebben iemand nodig om mee te praten, zeggen de makers.

De robots zijn vanaf volgend jaar verkrijgbaar.