Rocket Lab lanceert zijn eerste commerciële raket met succes

Rocket Lab

Rocket Lab heeft zijn eerste commerciële lancering met succes uitgevoerd, meldt Quartz. Op 11 november ging de Electron-raket om 16.50 uur lokale tijd de lucht in vanaf Nieuw-Zeeland. De raket droeg zes satellieten met zich mee, die in een baan om de aarde worden geplaatst.

“We zijn enthousiast om de industrie van het lanceren van kleine satellieten te leiden door voor de tweede keer in een baan om de aarde te komen en meer satellieten af te leveren”, aldus CEO Peter Beck.

Rocket Lab

De Electron is ongeveer een kwart van de grootte van de Falcon 9 van SpaceX, die 70 meter hoog is.  De raket moet ladingen van 150 tot 225 kilogram met zich mee kunnen brengen, om ze in een baan om de aarde te plaatsen. Rocket Lab zelf werd in 2008 opgericht.

De raket bestaat uit ultra-lichte materialen en een turbopomp die aangestuurd wordt door batterijen, wat de raket uniek maakt. Ook is Rocket Lab het enige private bedrijf met een eigen lanceringsplaats. Beck stelt dat dat het bedrijf een voordeel geeft tegenover andere bedrijven die snelle en flexibele lanceringsopties bieden aan makers van satellieten.

Beck hoopt verder dat het bedrijf vanaf 2019 iedere week kan gaan vliegen. De eerste raket werd in januari dit jaar gelanceerd, waarbij het satellieten plaatste en een kunstproject in een baan om de aarde zette. Nu is de tweede lancering dus geweest en die was succesvol.