Ronald Giphart schrijft samen met robot een boek

Robot leest boek

Ronald Giphart heeft voor de Nederland Leest-campagne samen met een robot een verhaal geschreven. Dat vertelt hij aan het AD. Het verhaal wordt het vervolg op het boek Ik, robot en verschijnt als extra verhaal bij de Nederland Leest-uitgave.

Giphart kreeg tijdens het schrijven hulp van het computerprogramma Asibot. Voor het schrijven werd de Asibot geïnstalleerd op de laptop van de Utrechtse schrijver. Daarin was door wetenschappers van het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen een aanzienlijk deel van het oeuvre ingevoerd. Daardoor leerde de robot de kenmerkende aspecten uit het werk van Giphart. Denk bijvoorbeeld aan woordkeuze, zinsopbouw en interpunctiegebruik.

Samen schrijven

Samen schreven Giphart en de Asibot om en om zinsdelen. Het idee is dat de lezer uitzoekt wie wat schreef. Giphart tikt bijvoorbeeld de volgende letters: “De mannen hadden een duidelijke h.”

De robot geeft vervolgens drie aanvullingen. Een daarvan was “De mannen hadden een duidelijke hoofdpersoon gevonden en waren tevoorschijn gekomen uit het zicht van de groep en de rest van de mensen had h”. Een tweede was “De mannen hadden een duidelijke hoop op een toekomstige vriend”.

Zo is het verhaal tot stand gekomen, zelfs de titel van het boek. Volgens Giphart was de titel “De robot is de machine van de mens” een suggestie van hem. “En hij heeft me ook personages gegeven die vooraf niet bedacht had. Opeens kwam hij met een man met een baard aanzetten, die hebben we natuurlijk in het verhaal gelaten. Er was iets ontstaan, dat daarvoor niet bestond”, aldus Giphart tegenover het AD. “Op een manier die nog nooit gedaan is. Daar heb ik een behoorlijk opgewonden gevoel over.’’