Roofvogels politie gaan drones uit de lucht halen

De roofvogels die de politie wil inzetten om drones uit de lucht te halen hebben hun training voltooid. Omdat de politie verwacht dat het aantal incidenten met drones zal toenemen en omdat drones ingezet kunnen worden door criminelen, wil de politie zeearenden gebruiken om de onbemande voertuigen uit de lucht te grijpen.

De beesten worden op verschillende plekken in het land gehouden om ze snel op verschillende locaties in te kunnen zetten. De zeearenden zijn getraind om drones uit de lucht halen en ze naar een veilige plek brengen. De politie wil de beesten vooral gaan gebruiken bij evenementen. Als er veel mensen aanwezig zijn, is het niet handig om de drone met een net te vangen of op een andere manier neer te laten storten. Voor incidenten zoals drones bij luchthavens worden de vogels niet ingezet.

De roofvogels worden vooralsnog gehuurd van een bedrijf. Volgens de NOS wil de politie echter zelf beschikken over een leger. Daarom heeft het een aantal roofvogelkuikens gekocht. Ondanks de training kunnen de vogels door de snel draaiende propellers nog wel snijwonden oplopen.

Naast roofvogels zijn er ook andere manieren om het gebruik van drones te beperken of uit de lucht te halen. Zo zijn er counterdrones ontwikkeld die drones met een vangnet kunnen neerhalen en kan de besturing van drones worden overgenomen. Ook kunnen fabrikanten softwarematig beperkingen aanbrengen aan het terrein waar drones kunnen vliegen.