‘Rotten Tomatoes-score van The Last Jedi omlaag gehaald door bots’

Star-Wars: The Last Jedi

De wereld lijkt ietwat verdeeld over Star Wars: The Last Jedi. De meeste recensies (inclusief die van ondergetekende) zijn goed en de critics score op Rotten Tomatoes bedraagt maar liefst 93 procent. Maar kijken we naar de score die het publiek geeft, dan zien we dat deze verrassend laag is. Op het moment van schrijven bedraagt deze 55 procent, de laagste score voor een Star Wars-film ooit. Hoe zit dat?

Maar liefst 116.000 mensen gaven hun mening over de film en ongeveer de helft blijkt dus positief te zijn. Maar misschien is die score helemaal niet door fans gegeven. Een boze, anti-Disney Star Wars-fan zegt namelijk dat het zijn schuld is dat die score zo laag is, meldt Quartz.

Een anoniem persoon die de Facebookpagina “Down With Disney’s Treatment of Franchises and its Fanboys” stelt dat hij met bots neppe Facebook-accounts heeft gemaakt, die inlogden op Rotten Tomatoes en negatieve recensies achterlaten. Op die manier haalde hij de score van The Last Jedi expres omlaag.

En dat kan dus ook, want Rotten Tomatoes controleert niet of je de film ook daadwerkelijk hebt gezien. Dat geldt voor andere graadmeters wel. Zo is er de CinemaScore, die een enquête houdt onder mensen die naar de première van grote films gaan. Dat deed het platform ook bij The Last Jedi, en de film scoorde een A (of een 9 – 10). Een groot verschil met die 55 procent op Rotten Tomatoes dus.

Beveiliging

Maar kunnen bots wel zomaar aan de slag met Rotten Tomatoes? Een eerste optie voorkomt dat: het platform gebruikt reCAPTCHA, dat irritante venster waarin je moet aangeven dat je echt een mens bent. Maar er is dus ook een optie om in te loggen met Facebook en dan verschijnt dat venster niet. Eenmaal ingelogd kun je de film een score geven door hem te markeren als “wil ik zien” of “geen interesse”. Daarbij geef je een score tussen de 0,5 en 5 sterren en kun je een geschreven recensie achterlaten.

Quartz ging op onderzoek uit en ontdekte inderdaad wat vreemde dingen. Zo waren er dozijnen recensies met 0,5 of 1 ster, geschreven door accounts die in december aangemaakt zijn. Deze accounts hebben geen recensies achtergelaten bij andere films. De recensies waren bovendien erg vergelijkbaar. Zo werd er regelmatig kritiek gegeven dat de film zich schuldig maakte aan “social justice warrior”, waarmee gedoeld wordt op de verschillende etnische achtergronden van de acteurs en de sterke vrouwen in de film.

Daarnaast waren een aantal profielpagina’s van de gebruikers die negatieve recensies achterlieten niet te vinden. Op Rotten Tomatoes verscheen er zelfs een errorpagina. Verder werden er negatieve recensies voor The Last Jedi gevonden op de verkeerde pagina, namelijk bij The Shape of Water. Het kan zijn dat een bot verkeerd ingesteld was.

Geen rare activiteit

Het lijkt er dus op dat er inderdaad iets vreemds aan de hand is met de recensies van de film. Een woordvoerder van Rotten Tomatoes zegt tegenover Quartz echter dat er geen vreemde activiteiten van gebruikers gevonden zijn. Het platform wordt bovendien goed in de gaten gehouden.

“Bij Star Wars: The Last Jedi hebben we een stijging gezien in het aantal mensen die geschreven recensies achterlieten. Fans zijn er gepassioneerd over deze film en de franchise. Het aantal geschreven recensies geplaatst door fans is vergelijkbaar met Star Wars: The Force Awakens (het zevende deel in de franchise, red.).”

Overigens heeft de score nog weinig impact gehad op de film. Waar andere films het zwaar te verduren kregen na slechte scores, heeft The Last Jedi juist het op een na beste openingsweekend in de Verenigde Staten ooit gehad. Alleen The Force Awakens deed het beter. Bovendien is de gemiddelde score van het publiek nog steeds 3,5 van de 5 sterren.