Roundup: Dit kun je verwachten tijdens MWC 2018

Samsung

Aan het einde van februari vindt de grootste mobiele beurs plaats in Barcelona: de Mobile World Conference (MWC). En dat betekent dat er veel nieuwe telefoon en andere mobiele gadgets aangekondigd worden. Zoals gewoonlijk begint de geruchtenmolen al veel eerder te draaien. Wat kun je verwachten van MWC 2018?

Samsung

Een paar dingen zijn al zeker, bijvoorbeeld dat Samsung een nieuwe telefoon aan gaat kondigen. Het gaat om de Galaxy S9 en de S9+. Maar zoveel is er nog niet over de telefoon bekend, op geruchten na dan. Zo zal er naar alle waarschijnlijkheid nieuwe technologie voor de camera in de telefoons zitten. Het gaat dan met name om sensoren die diepte meten.

Daarnaast ligt er met die camera’s een focus op augmented reality. Volgens geruchten gaat Samsung namelijk een eigen variant van Apple’s Animoji maken. Daarmee worden je gezichtsbewegingen geregistreerd en overgenomen in geanimeerde gezichten. Hoe ze er precies uit gaan zien, is nog niet bekend. Verder zouden er verbeteringen zijn voor het maken van foto’s bij weinig licht.

De telefoons zouden ook betere accu’s hebben, waardoor die langer mee gaan. Logischerwijs gaat dat met kleine stapjes. We weten immers allemaal nog hoe het ging bij de accu’s van de Galaxy Note 7 (hint: ze ontploften). Verder komt er een kleine wijziging aan het uiterlijk: de vingerafdrukscanner komt onder de camera aan de achterkant, in plaats van er naast.

Samsung-Galaxy-S9-MWC-2018

Het uiterlijk lijkt naast die wijziging erg veel op dat van de Galaxy S8 en S8+. Zo krijgen de telefoons een 5,8 en 6,2 inch-scherm, met Super AMOLED en een QHD+-resolutie. Het +-model krijgt een dual camera aan de achterkant en 6GB aan RAM-geheugen. Zijn kleinere broertje krijgt een enkele camera en 4GB aan RAM-geheugen.

Naast de telefoons zou Samsung ook andere hardware onthullen tijdens MWC. Het gaat onder meer om een nieuwe versie van de DeX docking station. Daarmee kun je je telefoon koppelen aan een monitor, een muis en een toetsenbord. Ook kunnen we verwachten dat er updates komen over 5G, gezien dat voor vrijwel iedere fabrikant nu een hot topic is.

Sony

Ook Sony presenteert vrijwel ieder jaar iets nieuws tijdens MWC. Naar verwachting komt het bedrijf opnieuw met een stapel telefoons, met de Xperia XZ Pro als vlaggenschip. Volgens geruchten krijgt deze smartphone een 5,7 inch 4K OLED-display.

Naar verwachting krijgt het toestel verder twee camera’s aan de achterkant. Daarmee zou het de eerste telefoon zijn van Sony met een dual camera. De camera’s zouden een 18 megapixel-sensor en een 12 megapixel-sensor krijgen.

Binnenin vinden we waarschijnlijk een Snapdragon 845 en 6GB aan RAM-geheugen. Verder krijgt de telefoon een 3420 mAh-accu en 12GB aan opslag. Ook is het toestel water- en stofdicht.

Verder zijn er geruchten over een Xperia XZ2 en XZ2 Compact. De laatste krijgt een 5 inch 18:9-scherm, 4GB aan RAM-geheugen en een dual camera. Over de XZ2 is nog helemaal niets bekend.

Nokia (HMD)

Waarschijnlijk weet je de aankondiging van Nokia – of eigenlijk HMD – van vorig jaar nog wel: de terugkeer van de 3310. Ook dit jaar lijkt er weer wat op het programma te staan, al gaat het nu dan toch echt om nieuwe smartphones. De Nokia 6, 7 en 8 zouden vernieuwd worden, en de Nokia 9 zou aangekondigd worden.

De Nokia 9 krijgt volgens geruchten een 5,5 inch QHD OLED-scherm. Achterop zitten 13 en 12 megapixel-camera’s. Verder krijg je een 3250 mAh-accu, 128 GB aan opslag en een 5 megapixel-camera aan de voorkant.

De Nokia 7 Plus zou een vernieuwde versie zijn van de Nokia 7. Dit toestel krijgt een groter scherm met een ratio van 18:9. Achterop zit een dual camera. De Nokia 8 Sirocco zou weer een upgrade van de Nokia 8 zijn, met een OLED-scherm, dual camera’s aan de voorkant en meer opslag.

LG

Ook LG keert dit jaar terug met een nieuw vlaggenschip. Hoewel we eerst dachten dat het zou gaan om de opvolger van de G6, wordt het waarschijnlijk een nieuwe versie van de V30. Het toestel heet V30+a en krijgt diverse verbeterde AI-functies, weet The Korea Herald.

Het toestel krijgt 256 GB aan opslag, wat veel meer is dan de 64 GB van de V30. Verder krijgt de smartphone de LG Lens, een camera met AI-functies die vergelijkbaar zijn aan Bixby Vision van Samsung. Naar verwachting kunnen gebruikers daarmee naar spullen zoeken en shoppen, teksten vertalen en meer. Naar verwachting krijgt de telefoon verder dezelfde specificaties als de V30.

Huawei

Natuurlijk presenteert ook Huawei nieuwe hardware tijdens MWC 2018. Helaas gaat het niet om de opvolger van de P10, want die worden op 27 maart in Parijs onthuld.

Geen telefoons dus, maar mogelijk wel andere gadgets. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe smartwatches. Vorig jaar werden de Watch 2 en Watch 2 Classic onthuld, dus het is niet ondenkbaar dat we daar opvolgers van gaan zien. Hier zijn echter nog geen geruchten over geweest.

Wel zijn er geruchten over twee nieuwe MateBooks. Zo heeft Huawei een GIF geplaatst op Twitter, waarin je het silhouette van notebooks kunt zien. Tot slot komt er mogelijk een nieuw tablet, namelijk de MediaPad M5. Dit tablet krijgt een 8,4 inch QHD-scherm en 4GB aan RAM-geheugen.

Alcatel

Alcatel heeft zowaar al wat bevestigd voor MWC 2018. Tijdens CES gaf de fabrikant een preview van zijn drie nieuwe smartphones, die op 24 februari officieel onthuld worden. Het gaat om de Alcatel 5, 3V en 1X. De drie telefoons krijgen allemaal een scherm met een ratio van 18:9.

Verdere specificaties heeft het bedrijf nog niet bekend gemaakt, maar er zijn al wel geruchten. Volgens Roland Quandt, die vaker informatie vroeg in handen krijgt, krijgt de 3V een 6 inch Full HD+-scherm en 2GB aan RAM-geheugen. Aan de achterkant komt een dual camera met 16 en 2 megapixels. Ook krijgt het toestel een 3.000 mAh-accu en 16 GB aan opslag. De opslag kun je nog verder uitbreiden met een microSD-kaart.

Lenovo

Lenovo onthult dit jaar mogelijk de Moto G6-serie. Daarbij zou het gaan om de Moto G6, G6 Plus en G6 Play. Android Authority kreeg daar eerder al gelekte afbeeldingen van in handen, waardoor we een redelijk beeld hebben van de ontwerpen.

Moto-G6

De drie modellen lijken vrij veel op elkaar. Ze hebben allemaal grote uitsteeksels voor de camera en een glazen achterkant. Natuurlijk zijn er wel wat verschillen. Zo zou de G6 een 5,7 inch Full HD+-display krijgen en een 3.000 mAh accu. Het Plus-model krijgt een 5,93 inch-scherm en een 3.200 mAh accu.

De beide apparaten komen mogelijk met 3 of 4 GB aan RAM-geheugen en 32 of 64 GB aan opslag. Het Plus-model kan ook nog met 6 GB komen. Beide toestellen krijgen verder een dual camera met 12 en 5 megapixels.

De G6 Play krijgt een 5,7 inch-scherm en een gigantische 4.000 mAh accu. Verdere specificaties over dit toestel zijn niet bekend.

Asus

Tot slot is er Asus, die uitnodigingen naar de pers heeft verstuurd voor 27 februari. In de uitnodiging wordt gehint op de Zenfone 5-series, die bestaat uit de Zenfone 5, 5 Max en 5 Lite. Alle toestellen zouden een scherm met een ratio van 18:9 krijgen. WinFuture heeft al beelden gedeeld van een van de toestellen.

Asus Zenfone 5

Opvallend is dat de Zenfone 5 mogelijk veel op de iPhone X gaat lijken. Zo is er een bekende inkeping te zien op de foto en zien we achterop verticaal geplaatste dual camera’s. Verdere details zijn er helaas nog niet.

Andere fabrikanten

Natuurlijk zijn er nog veel meer fabrikanten die tijdens MWC 2018 hun nieuwste paradepaardjes laten zien. Maar over die producten is helaas nog niets bekend geworden. Denk bijvoorbeeld aan BlackBerry en HTC, die waarschijnlijk wel wat te presenteren hebben, maar we weten helaas niet wat.

MWC 2018 vindt dit jaar tussen 26 februari en 1 maart plaats in Barcelona.