Numrush

Ruim 30 procent van de jongeren heeft moeite met rondkomen

rondkomen

Misschien komt het je bekend voor: de huur wordt morgen afgeschreven, maar je salaris is nog niet gestort. Of een andere situatie: je wilt even snel boodschappen halen voor het eten vanavond, maar als je wilt pinnen blijkt dat er niet meer genoeg geld op je rekening staat. Help!

Je bent in ieder geval niet de enige: bijna 40 procent van de jongeren geeft aan regelmatig niet kunnen rondkomen.

Met moeite rondkomen

Voor het onderzoek in opdracht van SNS zijn zo’n 1.400 jongeren van 18 tot 35 jaar ondervraagd. Hieruit blijkt dat acht procent echt geld tekort komt voor huur of hypotheek. 31 procent geeft aan het met moeite te redden. Het geldt overigens niet voor iedereen, want 39 procent van de ondervraagden geeft aan dat zij makkelijk rondkomen en 11 procent houdt zelfs nog geld over aan het einde van de maand.

De jongeren die zijn ondervraagd zijn zowel jongeren die een bijbaan hebben, als jongeren of jongvolwassenen met een fulltime baan. Maar bij de vraag of zij maandelijks kunnen rondkomen, is er specifiek naar de antwoorden van de niet-studenten gekeken. Opvallend aan de antwoorden is dat een kleine meerderheid (52 procent) zegt het liever zelf op te willen lossen dan hulp vragen aan familie of vrienden

Sparen

De helft van de jongeren komt wél maandelijks rond of houdt zelfs geld over aan het einde van de maand. Er wordt dan ook wel veel gespaard. Drie van de vier respondenten heeft een buffer. Zelfs zo’n flinke buffer, dat ze hier een half jaar van kunnen leven. Maar dat wil niet zeggen dat deze jongeren zich geen zorgen maken over geld: negen procent doet dat zelfs vaak. Verder geven veel jongeren aan meer kennis van financiën te willen hebben.

Wat hierin opvallend is, is dat 12 procent van de jongeren die geen spaargeld heeft, zich wel bezighoudt met beleggen. Van de jongeren die een maand aan spaarbuffer hebben, wordt door maar liefst de helft belegt. De bank ziet dit als zorgelijk, omdat beleggen altijd een risico met zich meebrengt.

Beeld: Pexels