Ruimtevaartuig OSIRIS-REx vindt binnen paar dagen water op asteroïde

asteroïden

NASA’s ruimtevaartuig OSIRIS-REx heeft binnen een paar dagen na zijn landing water ontdekt in de asteroïde Bennu. Op 3 december kwam het ruimtevaartuig aan op een locatie 19 kilometer van Bennu af aan. Dat meldt NASA in een blogbericht.

Het ruimtevaartuig reisde tussen augustus en december 2,2 miljoen kilometer van de Aarde naar de locatie vlakbij Bennu. In die tijd richtte het wetenschappelijke team op aarde drie van de instrumenten van het vaartuig richting Bennu. Op die manier konden de eerste wetenschappelijke observaties van de asteroïde gemaakt worden.

Twee spectrometers ontdekten dat er water zat in de klei op Bennu. De apparaten ontdekten hydroxylen, samengevoegde waterstof- en zuurstofatomen, die aangeven dat er interactie met water is. Onderzoekers denken dat de ouderplanetoïde van Bennu ooit vloeibaar water bevatte, en dat sporen daarvan verplaatst werden naar de kleinere steen.

Verdere missie

OSIRIS-REx is echter nog niet klaar met zijn werk. Pas op 31 december gaat het ruimtevaartuig in een baan rond Bennu draaien. Het duurt nog langer voor er een monster van de asteroïde genomen wordt. Dat monster wordt in 2023 teruggebracht naar de aarde. Maar het lijkt er op dat Bennu een interessant doelwit voor onderzoek is naar het ontstaan van het zonnestelsel.