Runkeeper populairste hardloop-applicatie

In Nederland lopen er behoorlijk wat mensen hard, en veel van hen registreren hun activiteit met apps of wearables, bijvoorbeeld een sporthorloge. Volgens de Smart Health Monitor, een marktonderzoek van Multiscope, is Runkeeper het meest populair.

Ben je een hardloper? Dan is de kans groot dat je hier een speciale applicatie voor hebt op je smartphone: 35 procent van de zesduizend ondervraagden gaf dit aan. Vooral Runkeeper is erg populair, maar liefst achttien procent gebruikt deze applicatie.

De app houdt niet alleen bij hoe ver je gelopen hebt, maar geeft je ook de mogelijkheid om doelen aan te geven die je wilt bereiken. Op deze manier kun je onder meer trainen voor een marathon. Ook is het mogelijk om persoonlijke trainingen in te voeren, die Runkeeper vervolgens in je agenda inplant.

Eén op de vijf hardlopers gebruikt naast of in plaats van applicaties op een telefoon een sporthorloge. Hiermee monitoren ze onder meer de hartslag. Meest populair in deze markt? Garmin en Polar; zij hebben samen de helft van de markt in handen.

Wielrenners

Ook wielrenners zijn veelgebruikers van applicaties en wearables. En ook zij gebruiken Runkeeper, maar ook apps als Strava zijn bij hen populair. Fietscomputers zijn echter populairder dan applicaties onder wielrenners: dertig procent geeft aan zo’n computer te gebruiken, tegenover een kwart dat mobiele apps gebruikt. En ook hier domineren Garmin en Polar de markt, zij hebben een gezamenlijk aandeel van 26 procent.

Smart health is een groeiende markt, zowel binnen als buiten Nederland. Zo zijn er slimme sokken en broeken ontwikkeld om blessures tijdens het hardlopen te voorkomen, en zijn er talloze applicaties ontwikkeld om te gebruiken bij het hardlopen of wielrennen. Overigens komt er ook leuke informatie uit die applicaties: Nederlanders rennen volgens Runkeeper het hardst.