Rusland wil eigen cryptomunt invoeren: de ‘CryptoRoebel’

Rusland werkt aan zijn eigen, legale cryptomunt: de ‘CryptoRoebel’. Dat heeft Nikolai Nikiforov, de Russische minister voor Communicatie, gezegd op een besloten bijeenkomst, waar een verslaggever van de Russische krant AIF aanwezig was. De cryptomunt is volgens Nikiforov niet alleen passend, maar ook noodzakelijk voor de Russische economie.

Afgelopen week nam Rusland nog maatregelen om websites die cryptovaluta aanbieden te blokkeren. Daarmee wil de staat grip krijgen op het uitgeven, het mijnen van en de handel in crypto-tokens. In zijn toespraak refereerde minister Nikiforov aan eerdere uitspraken van president Vladimir Poetin. Die zei dat cryptomunten misbruikt kunnen worden voor belastingontduiking, witwassen en het financieren van terrorisme.

Toch kan Rusland cryptovaluta ook positief gebruiken, zei minister Nikiforov. Daarbij is het volgens hem wel belangrijk dat Rusland voor zijn eigen cryptomunt Russische technologie gebruikt. Ook moeten er duidelijke regels komen voor de belasting op het gebruik van de munt.

Belasting

De CryptoRoebel kan vermoedelijk niet verzameld worden door het traditionele proces van mining. In plaats daarvan wordt de cryptocurrency vermoedelijk uitgegeven door de autoriteiten. Volgens CoinTelegraph kunnen burgers de CryptoRoebel ten alle tijden omruilen voor gewone roebels.

Wel moet de burger volgens CoinTelegraph een belasting van 13 procent betalen als hij niet uit kan leggen waar de CryptoRoebels vandaan komen. Ook komt er een belasting van 13 procent over het verschil tussen de aanschaf- en verkoopprijs van elke CryptoRoebel.