‘Rusland testte digitaal wapen door telecomnetwerk Letland plat te leggen’

Rusland zat vermoedelijk achter het tijdelijk platleggen van het telecomnetwerk van Letland in augustus. Het lijkt erop dat Moskou een digitaal wapen heeft getest, zeggen ambtenaren van de Baltische staten en de NAVO. Dat schrijft Reuters.

Op 30 augustus had de westkust van Letland zeven uur lang last van storingen in het telecomnetwerk. Ambtenaren van Letland en van de NAVO vermoeden dat een stoorzender in de Russische exclave Kaliningrad daar de oorzaak van was.

Het telecomnetwerk valt onder de vitale infrastructuur, dat belangrijk is voor het dagelijks leven van de inwoners van een land. Het wegvallen van vitale infrastructuur kan chaos veroorzaken en is daarom in digitale oorlogsvoering een interessant doelwit.

Stoorzender

De Russische stoorzender zou gericht zijn op Gotland, een Zweeds eiland in de Oostzee tussen Zweden en Letland, en de Finse Ålandeilanden, tussen Zweden en Finland. Omdat deze zender zo krachtig was, zou de westkust van Letland ook zijn getroffen door de storingen. Dat zegt de plaatsvervangend voorzitter van het Letse Nationaal Veiligheidscomité tegen Reuters.

Een woordvoerder van het Zweedse ministerie van Defensie zegt tegen Reuters dat het land zich niet bewust is van een stoorzender die is gericht op het land. Rusland heeft tegenover Reuters niet gereageerd.