‘Rusland gebruikte Facebook om Franse presidentskandidaat Macron te bespioneren’

Russische inlichtingendiensten gebruikten Facebook om op de verkiezingscampagne van de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron te bespioneren. Dat meldt Reuters. De spionnen zouden meer dan 20 nep-Facebook-accounts gemaakt hebben om medewerkers van Macrons verkiezingscampagne en andere mensen in zijn kring te bespieden.

Macron won in mei de Franse presidentsverkiezingen met twee derde van de stemmen. Vlak daarvoor maakte het campagneteam bekend dat de toenmalig presidentskandidaat het slachtoffer is van een grootschalige hack. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zitten Russische hackers erachter, maar concreet bewijs ontbreekt. Rusland heeft inmenging in het Franse verkiezingsproces regelmatig ontkend.

Dat Russische spionnen Facebook gebruikten om Macron te bespieden, was nog niet eerder gepubliceerd. Facebook heeft tegen Reuters bevestigd dat het accounts die voor spionage werden gebruikt heeft gedeactiveerd. Volgens bronnen van Reuters deden de spionnen zich voor als ‘vrienden van vrienden’ van Macron-naasten. Op die manier wilden ze persoonlijke gegevens buitmaken.

Rusland

Volgens bronnen van Reuters wist Facebook de gebruikte tools te herleiden naar een tak van de GRU, de Russische militaire inlichtingendienst. Het gaat om een groep die ook bekendstaat onder de namen Fancy Bear en APT 28. De afdeling wordt er ook van verdacht de Democratische partij van de Verenigde Staten gehackt te hebben.

Facebook heeft tegen de Amerikaanse autoriteiten gezegd dat de hackpoging op toenmalig presidentskandidaat Macron beperkt is gebleven. Vermeende slachtoffers zouden geen kwaadaardige software gedownload hebben of inlog-informatie hebben prijsgegeven. Toch verschenen vlak voor de verkiezingsdag voor 9 gigabyte aan interne campagnedocumenten online.

De foto bij dit artikel is door Flickr-gebruiker Official Leweb Photos beschikbaar gesteld onder Creative Commons BY 2.0.