Rusland is te actief met duikboten bij belangrijke internetkabels

Dat de onderzeese internetkabels essentieel zijn voor het internetverkeer overal ter wereld, is geen geheim. Er ligt namelijk 885.000 kilometer aan kabel die de continenten met elkaar verbindt. De Amerikaanse regering maakt zich zorgen om Russische duikboten die bij belangrijke kabels rondvaren.

Volgens The New York Times zouden de Amerikanen voornamelijk bang zijn dat Rusland de kabel onklaar maakt waardoor enkel het westen afgesloten zou worden van het internet. De angst is dus niet dat de Russen het internetverkeer in kunnen zien, de NSA heeft al laten zien dat dat niet zo moeilijk is.

De Amerikaanse krant laat weten dat het wantrouwen van de Amerikanen naar Rusland weer gestegen is tot het niveau van tijdens de Koude Oorlog. De verantwoordelijke Amerikaanse legerofficieren willen niet direct reageren op de toenemende activiteit van Rusland. Wel laat William Marks, bevelhebber van de Amerikaanse marine, weten het een kwalijke ontwikkeling te vinden:

Het zou bij ieder zorgwekkend zijn als zij zouden vervelen met internetkabels; echter kan ik door de geheime aard van de marine niet op specifieke landen ingaan.

De angst is voornamelijk dat Rusland kabels saboteren die zeer diep in de zee liggen. Op deze manier wordt repareren een stuk moeilijker en is het makkelijker voor kwaadwillende landen om anoniem te blijven.