Rusland gaat kadaster van Moskou vastleggen in blockchain

Rusland gaat het kadaster van Moskou vastleggen in blockchain. Dat schrijft The Moscow Times. Het is het eerste project waarbij de Russische overheid van de technologie gebruikmaakt. Het vastleggen van informatie over percelen is populair middel om te experimenteren met blockchain. Zo maakte het Nederlandse Kadaster begin dit jaar ook bekend aan de slag te willen met de blockchain-technologie.

Het project in Rusland begint aanstaande januari en loopt tot juni 2018. In die periode ligt de focus vooral om het verifiëren van informatie uit het kadaster, schrijft The Moscow Times. In augustus 2018 overhandigen de Russische belastingdienst en de lokale overheid van Moskou een evaluatie van het project aan de landelijke overheid.

Omarming

Rusland omarmt de blockchain sinds dit jaar openlijk. In maart stelde premier Dmitri Medvedev een werkgroep in, die de mogelijkheden van de technologie voor Rusland moet onderzoeken. Het kadaster-project is de eerste concrete stap in het gebruiken van blockchain.

In juni toonde president Vladimir Poetin interesse in het blockchain-platform Ethereum. De Russische president heeft op de jaarlijkse zakenbijeenkomst SPIEF in Sint-Petersburg Ethereum-oprichter Vitalik Buterin ontmoet, maakte het Kremlin bekend. De ontmoeting werd in de media gezien als een teken van bevestiging.

In augustus tekende Rusland een overeenkomst met Buterin, schrijft The Moscow Times. Dankzij de samenwerking is het de bedoeling dat het blockchain-platform gebruikt gaat worden in de publieke sector van Rusland.

De afbeelding bij dit artikel is door Flickr-gebruiker BTC Keychain beschikbaar gesteld onder Creative Commons BY 2.0.