Rusland: ‘Lagere ranking van RT en Sputnik in Google News is censuur’

Als de Russische staatsmedia RT en Sputnik lager scoren in de resultaten van Google News, is dat censuur. Dat zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, schrijft Reuters. Vorige week zei Alphabet-topman Eric Schmidt dat Google de Russische media lager wilde laten scoren in Google News.

Amerikaanse inlichtingendiensten beschuldigen RT en Sputnik van het verspreiden van propaganda. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Google de maatregelen onder druk van de Amerikaanse autoriteiten neemt, schrijft Reuters. Rusland dreigde gisteren al met tegenmaatregelen te komen als RT en Sputnik lager scoren in de zoekresultaten van Google News.

Schmidt: ‘Tegen censuur’

Hoewel Google van plan is om de sites lager te laten scoren, wil topman Schmidt de staatsmedia niet verbannen uit Google News. “Dat is niet hoe wij werken”, zei Schmidt volgens Motherboard. “Ik heb een sterke afkeer tegen censuur. Ik heb een sterke voorkeur voor ranking. Dit is wat we doen.”

Hoe groot de gevolgen voor de Russische staatsmedia precies zijn nadat Google zijn maatregelen doorvoert, is niet bekend. Op dit moment worden zowel RT als Sputnik nog bovenaan weergegeven in de resultaten bij Google News.