Rusland twijfelt over juridische stappen tegen Apple wegens ‘homosexuele emoji’

Diverse lokale media in Rusland melden dat de plaatselijke justitie onderzoek doet naar ‘propaganda ter promotie van homosexualiteit’ door Apple. Het grootste tech-bedrijf ter wereld zou de regels overtreden met hun nieuwe LGBT-emoji’s.

Een lokale advocaat zou de politie in Kirov hebben overtuigd dat Apple de wet overtreedt met hun nieuwe emoticons. Volgens de Russische wet mogen bedrijven geen ‘promotie maken’ aan minderjarigen als het gaat om homosexualiteit.

De emoji’s, die al sinds iOS 8.3 te vinden zijn in het besturingsysteem van de iPad en iPhone, blijven de gemoederen bezig houden. Apple lanceerde die versie al in april van dit jaar. De nieuwe emoji’s laten meer diversiteit zien en tonen naast verschillende huidskleuren ook poppetjes van hetzelfde geslacht zien die handen vasthouden en elkaar kussen. Direct bij de lancering en even later in juli gingen de eerste geluiden al op om de emoticons te verbannen.

gay-emoticons-apple-ios83-2

Mocht Apple schuldig worden bevonden, kan er een boete worden uitgedeeld van maximaal 1 miljoen Russische roebels. Omgerekend komt dat neer op ongeveer 13.000 euro, niet direct een bedrag waar Tim Cook wakker van zal liggen. Het is echter ook mogelijk dat de rechter een verkoopverbod uitdeelt van maximaal 3 maanden.

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat de spanningen tussen Apple en Russische overheden hoger oplopen rond de strenge anti-LGBT houding van de Russen.

Vorig jaar ontstond er nog enige ophef toen verschillende Russen zich hardmaakte voor het verbannen van Apple-producten in hun land, omdat het bedrijf geleid zou worden door een open homosexuele CEO. Tim Cook zou sowieso niet meer welkom zijn in het land, als het aan sommige leden van het parlement lag. Kort daarna werd ook het monument ter ere van oud CEO Steve Jobs weggehaald uit Sint Petersburg.

Eerder klaagde een lid van het Russische parlement nog over de automatische download van een U2-album als cadeau voor het upgraden naar een nieuwe versie van iOS. Dat cadeau zorgde voor meer frustratie bij Apple gebruikers, zij het voor andere redenen.

De Russische ambtenaar stelde namelijk dat het album ‘Songs of Innocence’ regelrechte propoganda was en dat de muziek het hebben van relaties tussen mannen zou promoten.