Rusland verdacht van grote hack op Amerikaanse democraten

Het lijkt iets dat je alleen zou zien in een 80’s-film over de Koude Oorlog, maar de FBI denkt dat het realiteit is. Mogelijk zitten de Russen achter de hack op het Amerikaanse Democratisch Nationaal Comité (DNC), waarbij e-mails werden gestolen die vorige week op Wikileaks verschenen. Daarmee zou Rusland proberen om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Of dat ook echt de reden is van de hack, weten we nog niet zeker. De FBI bevestigt enkel dat er onderzoek wordt gedaan, terwijl anonieme bronnen over Rusland reppen tegenover The Daily Beast.

Met de e-mails werden de democraten in diskrediet gebracht. Zo bleek dat partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz probeerde presidentskandidaat Bernie Sanders uit de race te werken, zodat Hilary Clinton ruim baan zou krijgen voor de verkiezingsrace.

De e-mails zouden het Clinton wel eens moeilijk kunnen maken in de verkiezingen tegen de Republikeinse kandidaat Donald Trump. Iets waar de Russen alleen maar blij van zouden worden. Trump noemde Poetin al eens een “sterk leider”. Daarnaast gaf hij aan niet altijd te willen ingrijpen als andere NAVO-landen worden aangevallen. Dat zou Rusland meer ruimte geven voor uitbreiding.