Het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab heeft besloten zijn kernactiviteiten naar Zwitersland te verhuizen. Dit doet het bedrijf vanwege het Global Transperancy Initiative, waar het in 2017 mee begon. Ook worden alle kernactiviteiten gecontroleerd door een onafhankelijke, Zwitserse partij.
Het Global Transperancy Initiative werd in oktober 2017 door het beveiligingsbedrijf opgericht om de integriteit en betrouwbaarheid van de producten te waarborgen. “Vertrouwen is een essentieel aspect van cybersecurity en Kaspersky Lab ziet in dat dit niet vanzelfsprekend is: het moet worden verdiend door transparantie en verantwoording”, aldus het bedrijf.
Als onderdeel daarvan worden nu dus de kernactiviteiten naar Zwitserland verhuisd. In Zürich wordt een datacenter gebouwd dat eind 2019 beschikbaar moet zijn. Daarin worden alle gegevens opgeslagen van klanten uit Europa, Noord-Amerika, Singapore, Australië, Japan en Zuid-Korea. Als gebruikers deel je de gegevens vrijwillig.
De zogenaamde “software conveyer” wordt ook naar Zürich verhuisd. De software conveyer is een set programmeertools om uit de broncode kant-en-klare software te maken. De producten en databases met dreigingdetectieregels worden nog voor het einde van dit jaar in Zwitserland gemaakt en van een digitale handtekening voorzien.
Transparency Center
In een nieuw op te richten Transparency Center kunnen belanghebbenden de broncode van de producten en software-updates inzien. Naar verwachting wordt dat centrum dit jaar geopend in Zwitserland.
Daarnaast gaat een externe, onafhankelijke partij de gegevensopslag en -verwerking, de software-assemblage en de broncode monitoren. Ook kan de partij technische softwarereviews uitvoeren.
“In deze snel veranderende sector moeten we ons voortdurend aanpassen aan de eisen die onze klanten, stakeholders en partners stellen”, aldus Eugene Kaspersky, CEO en oprichter van Kaspersky Lab. “Transparantie is één van die eisen. Daarom hebben we besloten onze infrastructuur opnieuw in te richten en onze kernactiviteiten naar Zwitserland te verhuizen.”
Software in de ban
Het nieuws van de verhuizing volgt nadat diverse overheden de antivirussoftware van Kaspersky in de ban hebben gedaan. Vorig jaar deed de Verenigde Staten dit, uit angst dat de software door Rusland gebruikt wordt voor spionage. In Rusland is namelijk een wetgeving die bedrijven uit het land verplicht om de Russische inlichtingendiensten te ondersteunen als zij daarom vragen.
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maakte gisteren bekend dat de antivirussoftware van Kaspersky binnen de Nederlandse overheid uitgefaseerd wordt. Hierbij gaat het om een voorzorgsmaatregel uit angst voor spionage door de Russische overheid via de software.
Kaspersky heeft altijd gezegd dat het bedrijf “geen enkele overheid helpt of zal helpen bij offensieve inspanningen in het digitale domein”.