Russisch mededingingsonderzoek naar Apple gestart na klacht Kaspersky Lab

Apple

De Russische waakhond FAS is een mededingingsonderzoek begonnen naar Apple. Reden is een klacht van beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab, dat stelt dat de iPhone-fabrikant zijn dominante marktpositie misbruikt. Dat meldt Reuters.

Kaspersky klaagde eerder dit jaar dat Apple hen gedwongen had om belangrijke functies uit Safe Kids te halen, een app voor ouderlijk toezicht. De FAS onderzoekt nu waarom de versie met de functies geweigerd werd binnen de App Store.

Volgens Kaspersky is dit omdat Apple zijn eigen apps voortrekt. De iPhone-fabrikant had rond die tijd versie 12 van zijn eigen app voor ouderlijk toezicht, Screen Time, uitgebracht. Screen Time had vergelijkbare functies als de app van Kaspersky.

Kaspersky is niet de enige die daarover klaagt. Twee andere iOS-apps voor ouderlijk toezicht dienden in april een klacht bij de Europese Commissie in. Ook zij claimden dat Apple wijzigingen heeft afgedwongen, waardoor de apps minder nuttig werden dan Screen Time.

Verklaring Apple

Apple zelf verwijst naar een verklaring uit april, waarin het zei dat het onlangs diverse apps voor ouderlijk toezicht had verwijderd omdat ze “de privacy en veiligheid van gebruikers in gevaar brachten”.

Diverse apps gebruikten volgens het bedrijf een “erg invasieve” technologie genaamd Mobile Device Management (MDM). Daarmee konden de apps veel te veel informatie van gebruikers krijgen. MDM mag van de App Store niet in apps voor consumenten verschijnen.

Kaspersky zegt zelf dat de richtlijnen van de App Store een gelimiteerd gebruik van MDM toestaat. Het is echter niet duidelijk hoe je toestemming kunt krijgen van Apple om dat te doen. Daarnaast zegt Kaspersky dat de eisen van Apple het concurrentievermogen van andere ontwikkelaars verlaagd.

Foto: Shutterstock.com