Russische autoriteit wil dat Facebook gegevens binnen Rusland opslaat

De Russische mediawaakhond wil nagaan of Facebook gebruikersgegevens binnen Rusland gaat opslaat. Dat heeft de organisatie gisteren aangekondigd, meldt het Russische persbureau Interfax. Met de actie wil de autoriteit controleren of Facebook voldoet aan een wet uit 2015.

Die wet stelt dat bedrijven zoals Twitter en Facebook gegevens over inwoners van Rusland op servers binnen de landsgrenzen bewaren. Ook vereist de wet dat de Russische politie toegang krijgt tot de data als het daarom vraagt. Twitter heeft in april al toegezegd zich vanaf 2018 volledig aan de wet te houden.

LinkedIn besloot in tegenstelling tot Twitter en Facebook niet te voldoen aan de wet. Het platform is daardoor in Rusland geblokkeerd. Begin dit jaar werd ook de app van het sociaal platform geblokkeerd.

Facebook blokkeren

In september dreigde het hoofd van de Russische mediawaakhond dat Facebook geblokkeerd zou worden als het bedrijf tegen 2018 niet voldoet aan de wet, schrijft Interfax. Het advertentiebedrijf heeft in Rusland ongeveer 14,4 miljoen maandelijkse gebruikers. Facebook wordt in Rusland dagelijks door zo’n 6 miljoen mensen gebruikt.

Vorige maand zei de Russische minister voor Communicatie en Massamedia dat de autoriteiten bedrijven zoals Facebook, Google en Twitter nauwlettend inde gaten moeten houden.