‘Russische hackers Fancy Bear binnengedrongen in systemen Duitse overheid’

Volgens bronnen binnen de Duitse veiligheidsdiensten is de Russische hackersgroep Fancy Bear binnengedrongen in de beveiligde netwerken van Duitse overheidsdiensten. Dat meldt NU.nl. De hackersgroep staat ook bekend onder APT28 en wordt in verband gebracht met de Russische overheid.

Onder meer de Duitse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie waren het doelwit van de hackers, aldus de bronnen. De hackersgroep zou gegevens hebben bemachtigd en schadelijke software achter hebben gelaten. De Duitse veiligheidsdiensten zouden sinds eind vorig jaar op de hoogte zijn van de cyberaanval.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt tegenover Reuters dat er een onderzoek gaande is naar de aanval. Ondertussen zou de situatie onder controle zijn. Of Fancy Bear inderdaad betrokken was bij de aanval, wilde de woordvoerder niet zeggen.

Russische hackersgroep

De hackersgroep Fancy Bear wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op de Amerikaanse Democratische Partij, de NAVO en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De laatste groep onderzoekt de ramp met vlucht MH17. Rusland heeft met al deze grote organisaties grote moeite. Het is dan ook onder meer daarom dat vermoed wordt dat de hackersgroep in opdracht van het Kremlin werkt.