Achter de enorme hack uit 2014 bij internetdienst Yahoo zaten vier Russen: twee spionnen en twee criminele hackers. En de VS gaat ze ook officieel aanklagen en het is daarmee de eerste keer ooit dat de VS Russische spionnen aanklaagt worden voor internetcriminaliteit. De twee Russische spionnen werden door de Amerikanen geïdentificeerd als leden van de FSB, de geheime dienst van Rusland en opvolger van de KGB.
Een van hen, Alexsey Belan, werd in december in Rusland gearresteerd omdat hij informatie aan de CIA doorgespeeld zou hebben. De andere spion, Karim Baratov, werd dinsdag in Canada opgepakt. Baratov zal vermoedelijk de enige zijn die voor moet komen voor de hack, omdat er geen uitleveringsverdrag is tussen de VS en Rusland. Ook is het niet te verwachten dat de Russen zomaar een FSB-agent uit wil leveren.
Toenemende spanningen
De aanklacht bestaat onder meer uit beschuldigingen van economische spionage, de diefstal van handelsgeheimen, financiële fraude en een algemene aanklacht vanwege hacken. De VS denkt dat het de hack onderdeel was van een bredere actie waarbij activisten, journalisten en ambtenaren het doelwit waren.
Als dat het geval is zullen de spanningen tussen de VS en Rusland alleen maar toenemen. De Amerikaanse overheid wijst al langer de beschuldigende vinger richting Rusland, omdat het geprobeerd zou hebben de verkiezingen te beïnvloeden. Rusland ontkent uiteraard in alle toonaarden.
Hacks bij Yahoo
Yahoo kwam het afgelopen jaar meerdere malen in het nieuws vanwege hacks. Bij een eerste aanval in 2014, die in september naar buiten kwam, werden er 500 miljoen gebruikersgegevens gestolen. In december kwam er opnieuw een hack naar buiten: in 2013 zouden er gegevens van ruim een miljard gebruikers zijn gestolen.
Deze aanklacht gaat specifiek over de zaak uit 2014. Volgens justitie moet er een land meegewerkt hebben aan het buitmaken van die 500 gebruikersaccounts.