Safety Check van Facebook is voortaan een permanente functie in de app

Facebook

Als er een aanslag of een natuurramp geweest is, zet Facebook zijn speciale Safety Check aan. Op die manier kun je aan je vrienden en familie doorgeven dat je veilig bent, mocht je in het getroffen gebied zijn. Vanaf nu is die dienst echter niet alleen tijdens rampen beschikbaar, maar altijd.

De Safety Check verschijnt als apart onderdeel in de app. Klik je er op, dan kom je in een soort nieuwsoverzicht van rampen terecht. Ook zie je welke mensen aangeven dat ze veilig zijn. Het is zelfs mogelijk om naar rampen over de gehele wereld te zoeken, zoals de aanslagen in Spanje vorige week.

Facebook Safety Check

Dat de dienst nu standaard geactiveerd is, geeft een beetje een dubbel gevoel. Het is duidelijk een reactie op de wereld: er zijn genoeg aanslagen en rampen om de Safety Check altijd te tonen. Aan de andere kant is het prettig om te weten dat je altijd naar hulp kunt zoeken en geven als dat nodig is, en niet alleen in speciale gevallen.

Niet perfect

In het verleden heeft de Safety Check zich overigens verre van perfect bewezen. Zo werd het soms geactiveerd als er geen echt noodgeval is. Gevolg is dat je vrienden en familie in paniek raken en je steeds een verzoek sturen om aan te geven dat je veilig bent. Niet echt prettig.

De vaste variant van de dienst moet in de komende weken uitrollen naar alle Facebook-gebruikers.