Samsung roept 34 modellen van gevaarlijke wasmachines terug

Samsung roept in de Verenigde Staten 34 modellen van gevaarlijke wasmachines terug. De deksels van de apparaten kunnen onverwacht losschieten, waardoor ze verwondingen kunnen toebrengen aan mensen in de omgeving. Volgens de Amerikaanse veiligheidscommissie voor consumentenproducten gaat het in totaal om 2,8 miljoen wasmachines.

De Consumer Product Safety Commission (CPSC) zegt dat Samsung 733 meldingen van gevaarlijke situaties heeft ontvangen. Daarbij trilde de wasmachine gevaarlijk hard of raakte de bovenkant van het apparaat los. Tot nu toe zijn er negen verwondingen gerapporteerd. Het gaat volgens de CPSC onder meer om een gebroken kaak.

Dat bepaalde wasmachines gevaarlijk zijn, werd al in september bekend. Bij de CPSC is nu een lijst van de betreffende typen te vinden. Het gaat alleen om bovenladers. Wasmachines die via hun voorkant geladen moeten worden, zijn niet getroffen. Amerikaanse consumenten kunnen contact op te nemen met Samsung om de problemen te verhelpen. Tot die tijd wordt aangeraden om de wasmachine alleen op een lage centrifugeerstand te gebruiken, omdat dat het gevaar zou verminderen.

In Nederland worden de probleemmodellen niet verkocht, dus hier hoeft niemand met een Samsung-wasmachine zich zorgen te maken.