Beleef het in virtual reality: Zo gevaarlijk is appen op de fiets

“Ja, ja, ik weet het”, moet je gedacht hebben na het lezen van deze kop. “Appen op de fiets is gevaarlijk.” Maar hoe gevaarlijk, dat weet je eigenlijk pas als je echt iets overkomt. Vandaag maken diverse scholieren precies dat mee. Met een VR-bril kunnen ze oefenen met gevaarlijke situaties in het verkeer, waardoor ze zich ook bewust moeten worden hoe gevaarlijk het gebruiken van je smartphone op de fiets is.

Het project is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland en Samsung. Het spel dat de leerlingen spelen heet Beat the Street. En de lessen die je met het spel zou leren, blijken nodig. Mobieltjes zijn namelijk één van de drie voornaamste oorzaken van verkeersongelukken met de fiets. Andere grote oorzaken zijn de dode hoek van vrachtwagens en met z’n drieën naast elkaar fietsen.

In Beat the Street oefenen scholieren met een smartphone en een virtual reality-bril met gevaarlijke verkeerssituaties. Hierbij krijg je echte omgevingsgeluiden te horen, dankzij bewegingssensoren in de bril. Ook wordt je geconfronteerd met je keuzes. Bij gevaarlijke situaties hoor je harde geluiden en verschijnt er tekst in beeld.

Het spel is speciaal ontwikkeld voor kinderen van dertien tot veertien jaar. De app is binnenkort echter ook in de Oculus Store te verkrijgen, zodat je zelf kunt ontdekken hoe jij het in het verkeer doet. Het spel is alleen op de Gear VR te spelen.