Samsung begint met produceren van chips met ‘heilige graal’ EUV

Samsung

Samsung heeft de ‘heilige graal’ van het maken van chips gevonden. Het gaat om een techniek waardoor telefoons sneller werken en hun batterijen langer vol blijven. Het bedrijf gaat nu 7 nanometer-chips maken aan de hand van extreme ultraviolet (EUV)-technologie maken, meldt Samsung in een blogbericht.

De EUV-technologie wordt al jaren verwacht, maar bleek steeds allerlei uitdagingen met zich mee te brengen als het uitgerold werd in de echte wereld.

Op dit moment worden chips gemaakt door met licht patronen van het circuit op silicium wafels te projecteren. Maar de nieuwe generatie chips hebben onderdelen die kleiner zijn dan de golflengte van traditioneel licht. Daardoor werkt deze methode niet meer.

EUV

EUV heeft een golflengte van 13,4 nanometer en dat moet de oplossing bieden. Maar de machines hiervoor zijn nog duurder en door technologische problemen duurde het lang voor massaproductie mogelijk was. Samsung zegt dat de grootste uitdagingen de kracht van de lichtbron en het aantal wafels dat per dag verwerkt kon worden waren.

Nu heeft het echter de oplossing gevonden en gaat het chips op grote schaal produceren waarvan het oppervlak 40 procent kleiner is dan de eerdere 10 nanometer-chips. Ook wordt het energieverbruik met 50 procent verminderd en de prestaties met 20 procent verhoogd.

Wanneer we de chips voor het eerst in een telefoon terug gaan zien, is echter nog onbekend.