Samsung gaat de internetverbinding van je Smart TV veiliger maken

Samsung Gaia

Zelfs de privacy van je televisie is vandaag de dag een onderwerp: Samsung belooft namelijk dat de internetverbinding van Smart TV’s met het Tizen-besturingssysteem vanaf 2016 beter wordt beveiligd. Door verzonden en ontvangen data te versleutelen, wordt het een stuk moeilijker om persoonsgegevens via je televisie te stelen.

Samsung wil gebruikmaken van een systeem genaamd GAIA, waarmee malware wordt geweerd en data verzonden tussen tv’s en servers wordt versleuteld. Persoonlijke informatie wordt met behulp van een speciale chip ook versleuteld, wat datadiefstal een stuk lastiger moet maken.

Daarnaast beveiligt Samsung de connectie tussen een tv en Internet of Things-apparaten, waardoor data van bijvoorbeeld je slimme thermostaat of verlichting ook wordt versleuteld.

De voorzorgsmaatregel van Samsung is opmerkelijk, omdat we onze tv’s op dit moment nog niet echt gebruiken voor grootse dingen. We kijken af en toe een filmpje op YouTube of een serie op Netflix, maar er wordt nog maar zelden op Smart TV’s gewerkt. De kans dat er veel gevoelige gegevens worden verstuurd is daarom relatief klein.

Dat kan in de toekomst echter veranderen, naarmate Smart TV’s sneller worden en meer functies krijgen. Bovendien wordt er steeds meer data tussen verschillende apparaten uitgewisseld. Door nu alvast de beveiliging van een slimme televisie sterker te maken, voorkomt Samsung een mogelijke beveiligingsflater in de toekomst.