Samsung zegt dat twee productiefouten zorgden voor plofaccu Galaxy Note 7

Samsung Galaxy Note 7

Samsung geeft toe dat een productiefout de oorzaak is geweest van de exploderende batterijen van de Galaxy Note 7. Dat heeft Samsung gezegd in een persconferentie na maandenlang onderzoek naar de incidenten van afgelopen jaar.

Er blijken uiteindelijk twee verschillende fouten te hebben geleid tot de problemen. Bij de eerste accu die werd gebruikt zat een ontwerpfout in de rechterbovenhoek van de accu. Door de ronde hoek van de batterij-behuizing was er te weinig ruimte voor de negatieve elektrode, wat zorgde voor kortsluiting.

Na een grote terugroepactie van alle toestellen in oktober 2016 werden er in alle haast vervangende Note 7’s geproduceerd. Door deze haast ging het weer mis en dit keer met de isolatietape. Bij sommige accu’s ontbrak die helemaal, terwijl bij anderen er een lasnaad ontbrak. Ook dat veroorzaakte kortsluiting, doordat de positieve en negatieve elektroden contact met elkaar konden makenm ontstond er kortsluiting en vatte en de accu vlam.

Groot onderzoek

De smartphonefabrikant heeft de afgelopen maanden elk aspect van de Galaxy Note 7 onderzocht. In totaal hebben 700 werknemers van Samsung meer dan 200.000 toestellen geanalyseerd en ruim 30.000 batterijen. Samen met drie objectieve bedrijven van buitenaf hebben zij gekeken naar de incidenten.

Tijdens de persconferentie van afgelopen nacht in Seoul presenteerden zij de bevindingen samen met een acht-stappen-plan om zulke fouten in de toekomst tijdig te kunnen opsporen en te voorkomen. Het stappenplan bevat onder andere tests voor de temperatuur, checks of de accu goed is met behulp van röntgenfoto’s en een test met een simulatie van hoe consumenten het toestel gebruiken.

Bovendien past de fabrikant de standaarden aan waaraan accu’s moeten voldoen; meer ruimte in het ontwerp en software die hitte voorkomt.

Galaxy S8

Samsung-topman Dong Jin Koh meldde na de persconferentie dat de Galaxy S8 dit keer niet eind februari tijdens de Mobile World Congress in Barcelona wordt gepresenteerd. Normaal gesproken onthult Samsung zijn nieuwe modellen wel altijd tijdens dit evenement.

Of deze vertraging te maken heeft met de verscherpte batterijcontroles, is niet duidelijk. Samsung meldt daarnaast niet wanneer het toestel wel wordt gepresenteerd, maar in de techwereld wordt april vaak genoemd als de maand waarin de aankondiging plaats zal vinden.