Samsung heeft opnieuw de grootste SSD-schijf ter wereld, met 30TB

Samsung 30TB schijf

Bijna twee jaar geleden zei Samsung een SSD-schijf te hebben met de grootste opslagcapaciteit ooit: 15,36TB. Maar dat lijkt vrij weinig, nu het bedrijf opnieuw een schijf met een gigantische capaciteit heeft uitgebracht. De nieuwe PM1643 heeft namelijk maar liefst 30,72TB aan opslag.

Samsung kon deze doorbraak maken door 512GB “3D vertical NAND-chips” te gebruiken. Door 16 van deze chips te combineren, wist het bedrijf een speciaal pakket van 1TB te maken. De 32 exemplaren die nu in de SSD zitten, kunnen flink wat data opslaan. Het gaat om maar liefst 5.700 full-HD films van 5GB die opgeslagen kunnen worden binnen 6,35 centimeter.

De schijf heeft schrijf- en leessnelheden van 1.700 MB per seconde en 2.100 MB per seconde. Dat is, samen met de grote opslag, meer dan voldoende voor vrijwel ieder bedrijf.

Voordelen

De doorbraak heeft flink wat voordelen. De nieuwe chips zijn namelijk half zo groot als hun voorganger, waardoor er steeds kleinere apparaten gemaakt kunnen worden met meer opslag. De kans is dan dus ook groot dat Samsung bestaande SSD-schijven kleiner gaat maken. Daarnaast kunnen de chips mogelijk ook meer opslag bieden binnen je PC of smartphone, terwijl ze minder ruimte innemen.

Samsung gaat de schijf nu in massaproductie brengen. Het is nog niet bekend wanneer ze op de markt komen en wat ze gaan kosten.