Samsung maakt vingerafdruksensor S5 beschikbaar voor ontwikkelaars

Gisteren maakte Samsung op MWC bekend dat de vingerafdruksensor van de Samsung Galaxy S5 toegankelijk zal worden gemaakt voor ontwikkelaars. Dit staat in sterk contrast met Apple die de sensor uitdrukkelijk niet toegankelijk maakt voor andere partijen.

Zoals hier duidelijk wordt gemaakt benadrukt Apple juist dat de sensor los staat van de rest van de hardware en dat er absoluut niemand bij de versleutelde data kan – zelfs de A7 chip en Apple zelf niet. Het is nog niet duidelijk hoe Samsung de informatie uit de sensor met apps en andere diensten zal gaan delen maar ze doen het dus duidelijk anders dan Apple. Bovendien kondigde Samsung een samenwerking met PayPal aan zodat je met je vingerafdruk kunt betalen.

Hoewel Apple de data ook deelt met de iTunes store om zo aankopen van bijvoorbeeld apps te kunnen doen wordt dat alleen toegestaan omdat Apple de hele transactie controleert en dus kan garanderen dat de informatie op een juiste manier gebruikt wordt. Apple stelt hier duidelijk de veiligheid van de consument centraal.

Samsung ziet echter meer in de mogelijkheden die ontstaan wanneer de sensor toegankelijk wordt gemaakt voor ontwikkelaars. Tot nu toe lijken consumenten weinig moeite te hebben met deze aanpak terwijl nog niet duidelijk is hoe Samsung dit aan gaat pakken. Voor ontwikkelaars is het echter een goudmijn want het levert tal van mogelijkheden op voor zowel software ontwikkeling als design.

Toch is het belangrijk om stil te staan bij de implicaties van Samsung’s plannen op het gebied van authenticatie, mobiele betalingen en het monitoren van consumentengedrag. Uit documentatie voor de Pass API (die gebruikt zal maken van de sensor) blijkt dat de sensor inderdaad gebruikt zal worden bij wijze van identificatie.

Misschien dat consumenten inmiddels gewend zijn aan het idee van een vingerafdruksensor maar de aanpak van Samsung lijkt op dit moment wel wat privacy-implicaties te hebben. Laten we de ontwikkelingen in elk geval nauwlettend in de gaten houden.