Het begon als een mooi verhaal: twee jaar geleden was er een groep smartphone- en wasmachine ontwikkelaars van Samsung die een luchtje gingen scheppen. Dat zij vervolgens met een baanbrekend idee weer naar binnen zouden stappen had niemand gedacht.
De ontwikkelaars besloten een oplossing te ontwikkelen om het ontstaan van beroertes en tia’s te kunnen detecteren via hersengolven. Bloedpropjes zijn veelal de oorzaak van deze aandoeningen.
Door allerlei oorzaken kan bloed op een plek stollen. Als er vervolgens een propje losschiet en in de hersenen terecht komt kan het de ader blokkeren, wat een beroerte of tia tot gevolg heeft.
“We hebben diverse neurologen benaderd om te vragen of dit een haalbaar idee was, maar zij waren zeer afwijzend”, zo geeft projectleider Se-hoon Lim aan. Ondanks de afwijzingen besloten de vijf ontwikkelaars het project toch door te zetten.
Gezien de cijfers heeft de mensheid snel behoefte aan een dergelijk systeem. Zo krijgen jaarlijks 15 miljoen mensen te maken met een beroerte en in 66% van de gevallen leidt dit tot blijvende lichamelijke schade of overlijden.
Deze maand was het dan zover; de vijf ontwikkelaars onthulden het eerste prototype van de Early Detection Sensor & Algorithm Package (EDSAP). De EDSAP (zie onderstaande foto) kan verbonden worden met een smartphone of tablet. Via de smartphone of tablet kun je vervolgens de hersengolven controleren en zie je direct waar een potentieel gevaar ontstaat.
Het doel van de EDSAP is om naderende beroertes te detecteren en om mensen hiermee vroegtijdig te waarschuwen. Hierdoor heeft een arts meer tijd om zich voor te bereiden op een beroerte en kunnen tragische gevolgen worden voorkomen.
Via de sensoren van de EDSAP worden hersengolfjes geregistreerd en draadloos verzonden naar een verbonden smartphone of tablet. Het algoritme analyseert vervolgens binnen één minuut of je gevaar loopt. Door deze gegevens met regelmaat te testen krijg je inzicht in je neurologische gezondheid, waaronder stress en angst.
Het is overigens niet verrassend dat juist medewerkers van Samsung met dit systeem komen. Samsung biedt haar medewerkers de kans om met onafhankelijke, creatieve projecten te starten in het Creative Lab (C-Lab). Daarmee wil het bedrijf laten zien dat het verder kijkt dan ‘standaard’ technologische oplossingen.
Zo ontwikkelde Samsung eerder een systeem om computers te bedienen via de ogen (Eyecan+). Dit werd overigens geen commercieel product, maar een oplossing voor mensen met een handicap.