Samsung presenteert met Gear Live tóch een smartwatch op Android Wear

Samsung komt begin volgende maand met een nieuw horloge in de Gear-lijn, de Gear Live. Hadden we voorafgaand aan de keynote nog wat twijfels, werden die gisteren direct weggenomen: ook de Zuid-Koreaanse fabrikant gaat aan de slag met Android Wear.

De Samsung Gear Live lijkt op het eerste oog veel op de Gear 2, de recente opvolger van de Galaxy Gear uit 2013. Dat is natuurlijk maar goed ook, want qua diversiteit heeft de Gear-lijn met de Fit en Neo in de huidige markt sowieso geen klagen.

gear_live_2Net als zijn collega smartwatches oogt de Gear Live bonkig. Er zit een opvallend flinke rand rond het 1,63 inch display, waardoor het scherm wat aan de karige kant oogt. Het kan natuurlijk aan de kwaliteit van de foto’s liggen, maar het display oogt ook niet bepaald superscherp, in tegenstelling tot de andere Gear-horloges.

Volgens The Verge is de Gear Live een soort uitgeklede versie van de Gear 2 maar voelt het horloge meer aan als de Pebble. Hoe goed het slimme horloge draait op Android Wear was moeilijk in te schatten op dit demo model, al was de microfoon in het horloge sterk genoeg om het commando ‘OK, Google’ steeds goed te kunnen horen.

gear_live_3

Het meest interessante aan de Gear Live is misschien wel de prijs. Met een prijskaartje van $199 komt de smartwatch op gelijke hoogte met de Gear Fit, die zich meer leent als activity tracker dan slim horloge. De Gear Live is nu te bestellen en leverbaar vanaf 7 juli.

Persoonlijk verwonder ik me over de keus om tóch een smartwatch te maken met Android Wear, terwijl Samsung zich zo kritisch uitliet over de ontwikkeling voor Android en hun eigen OS Tizen een push gaf op de nieuwe Gear-horloges.

Dat de relatie tussen de Zuid-Koreanen ingewikkeld ligt, kunnen we sowieso opmaken uit de andere aankondingen gisteren: er komen wel delen van Samsung’s KNOX terug in Android op de smartphone, maar Samsung is niet één van de launching partners van Android TV terwijl ze wel flink op smart TV’s zitten.

“Time will tell”, denk ik dan.

Afbeeldingen via The Verge.