Samsung komt met QLED-tv’s die moeten concurreren met OLED-tv’s

Samsung QLED

Als je denkt dat de beeldkwaliteit van televisies inmiddels wel zijn maximum heeft bereikt dan heb je het mis. Samsung presenteert vanavond op CES zijn volgende stap op het gebied van televisies: QLED. Deze technologie is een alternatief voor OLED en heeft als voordeel dat het een fantastische beeldkwaliteit biedt tegen lagere kosten.

Bij OLED-televisies geeft iedere pixel zelf licht. Dat zorgt voor een helder beeld met heldere kleuren, maar is duurder dan LCD waarbij het hele beeld in één keer wordt belicht. Om de kleuren van LCD te verbeteren heeft Samsung een speciaal laag van nanokristallen (Samsung noemt die Quantum Dots) ontwikkeld. Die techniek wordt QLED genoemd.

Werking

Samsungs QLED gebruikt dus geen OLED-schermen, waarbij individuele pixels worden belicht, maar gebruikt een speciale laag over de LCD-tv’s heen. De nanokristallen over het scherm zorgen ervoor dat kleuren verbeteren. Het contrast is daardoor groter, ook in een lichte kamer.

Samsung haalt met zijn nieuwe technologie 99 procent van de DCI-standaard. Dat betekent dat 99 procent van de kleuren worden weergegeven zoals filmmakers in Hollywood het bedoeld hebben. De helderheid is ook groter dan in het verleden, volgens de fabrikant is deze volgens het onderzoek nu optimaal voor het menselijke oog. Ook is de kijkhoek van de tv’s erg goed; als je schuin kijkt heb je minder last van verminderde helderheid en contrast.

Uiteraard zijn alle de QLED-tv’s 4K-tv’s met HDR-ondersteuning, wat inmiddels de nieuwe standaard aan het worden is voor televisies. In het vierde kwartaal van 2016 was 4 op de 10 verkochte tv’s in Nederland al een 4k-tv.

Samsung QLED

Design

Bij de QLED-tv’s draait het echter om meer dan beeld. De rand om het scherm is nog wat dunner geworden en Samsung heeft verschillende standaarden ontwikkeld voor de tv’s die er strak uitzien. Eentje heeft bijvoorbeeld wel wat weg van een schildersezel. Wil je je tv ophangen, dan kun je de nieuwe Samsung-modellen plat tegen de muur aan hangen, waar ze eerst nog een paar centimeter van de muur af moesten hangen.

Dankzij de Invisible Connection-kabel kun je apparaten op de tv aansluiten zonder al te veel kabelgedoe. Er loopt een dunne optische kabel naar een los kastje waar je bijvoorbeeld je gameconsole of set-top-box inprikt. Eventueel kun je kabels door de voet van de tv laten lopen om ze weg te werken.

Smart TV

De Smart TV-functionaliteit wordt door Samsung uitgebreid met nieuwe diensten. Voortaan vind je on-demand-diensten en live-tv terug in één interface en ook Samsungs eigen blu-ray-speler wordt onderdeel van dezelfde interface. De speciale Smart View-app voor Android en iOS krijgt dezelfde interface als de tv. Met de meegeleverde Smart Remote kun je naast de tv ook de randapparatuur bedienen. Tot slot kan je tv dienen als de centrale hub in je slimme huis dankzij de Smart Hub-functie.

Er komen dit jaar drie lijnen QLED-tv’s op de markt. Het begint met de Q7, die beschikbaar in rechte en curved varianten. Iets luxer is de Q8-lijn die enkel curved is. Het meeste luxe (en grote) model is de Q9, die enkele in een rechte versie beschikbaar komt met het oog op thuisbioscoopoplossingen. Prijzen en beschikbaarheid worden later bekend gemaakt.

Met de aankondiging toont Samsung weer een aantal prachtige televisies, maar de ster van CES is op tv-gebied dit jaar de LG W7. Deze extreem dunne OLED-tv die je plat aan de muur kunt hangen werd eerder vandaag getoond in Las Vegas.