Samsung werkt nog altijd aan smartphones met 64-bit architectuur

Hoewel Samsung in september vorig jaar al liet weten dat het werkt aan smartphones op een 64-bit architectuur, bleef een aankondiging tijdens het Mobile World Congress deze week uit. De top van het Koreaanse merk benadrukt echter dat het nog steeds werkt aan smartphones en tablets op de nieuwe norm qua architectuur.

Toen Apple vorig jaar met de iPhone 5s de eerste smartphone op een 64-bits architectuur lanceerde, was Samsung de eerste om te verkondigen dat ook hun smartphones in de toekomst zouden gaan draaien op deze nieuwe norm. Tot een daadwerkelijke aankondiging kwam het vooralsnog niet, ook de nieuwe Galaxy S5 werkt vooralsnog op een 32-bits architectuur.

64-bit is very important, in the sense that there’s a real demand, whether you need it or not. We are very actively working on it.

De vice president Marketing van het Koreaanse merk, Kyushik Hong, benadrukt echter dat Samsung nog steeds hard werkt aan het integreren van de sterk verbeterde architectuur in hun productieproces. Want hoewel Samsung ook vooral bekend staat als chip-fabrikant voor een brede lijn aan producten, staat het niet bekend om het voorop lopen in die technologie. Zeker niet als het gaat om 64-bits processoren.

Daarnaast heeft een fabrikant als Samsung nog een ander nadeel op concurrent Apple: naast dat Apple verantwoordelijk is voor het ontwerpen van hun eigen processoren, is het Amerikaanse bedrijf ook verantwoordelijk voor het eigen besturingsysteem, wat er voor zorgt zowel processor als OS ingericht zijn voor een 64-bit architectuur.

Voor Samsung geldt dat Google’s Android en de bijbehorende apps op dit moment nog geen 64-bits processen ondersteunen en dit pas op zijn vroegst in het derde kwartaal van dit jaar zullen gaan doen. Het verklaart de hernieuwde energie die de Koreanen stoppen in hun ‘eigen’ OS, Tizen.

Onze chip zal klaart zijn wanneer de besturingssystemen en de ecosystemen overstappen naar 64-bit,” aldus Hong. “We zijn er van overtuigd dat wij daar geenzins een belemmering in zullen vormen.

Ondertussen lanceerde naast Qualcomm (in december), NVidia (tijdens de CES) en Intel (afgelopen week tijdens het MWC) al hun eerste en tweede lijn 64-bit processoren.

De introductie van een 64-bits archictuur op het formaat van een smartphone is een van de meest onderbelichtte innovaties van Apple’s iPhone 5s. De vernieuwde architectuur brengt – in theorie – de rekenkracht van een desktopcomputer naar je broekzak en geeft de vrijheid om meer werkgeheugen (RAM) dan 4GB te gebruiken, waardoor scenario’s waarin je smartphone via een dockingstation ook je desktop wordt dichterbij komen.

Dat scenario is er overigens één voor volgers met een lange adem: voordat we zover komen moeten niet alleen diverse hardware- en softwareprocessen bij elkaar komen, maar zal er vooral een oplossing moeten komen voor het probleem dat ‘de batterij’ heet.