Samsung wil je TV met de koelkast laten praten

Met een nieuw te lanceren platform wil Samsung handige programmeurs uitdagen om je huis slimmer te maken. Met de Smart TV als centraal uitgangspunt wil het Koreaanse merk meer apparaten met elkaar laten communiceren en informatie laten uitwisselen.

In relatieve rust vond de afgelopen dagen in San Francisco de speciale developer conferentie van Samsung plaats. Hoewel er genoeg op het podium gebabbeld werd en er diverse nieuwe dingen werden aangekondigd, leek de bijeenkomst toch vooral rustig voorbij te kabbelen.

Er kwam echter toch nog een verrassing uit de hoge hoed: een nieuwe Smart TV SDK, die integratie van andere slimme apparaten – zoals een koelkast, vaatwasser of wasmachine – naar je kijkbuis brengt.

Deze nieuwe SDK maakt zorgt er voor dat mensen die een 2013- of 2014-model Samsung Smart TV hebben, direct op hun scherm feedback krijgen van andere smart devices van het Koreaanse merk. Zo geeft de Samsung wasmachine een seintje via de TV wanneer de was klaar is of laat de koelkast je tijdens het kijken van de Champions League weten dat iemand er vandoor gaat met je laatste pilsje.

Andersom zijn er natuurlijk ook interacties denkbaar vanuit je Smart TV. Zo kun je vanuit je luie stoel, via de TV de airco een tikkeltje lager zetten.

Hoewel veel mensen dit soort acties altijd als voorbeeld noemde als het gaat om een “connected home”, bleef de ontwikkeling vooralsnog achter bij de wens. Een groot deel van de schuld was dan ook te zoeken in het  feit dat TV’s tot op heden nog niet bijster slim zijn. Bedrijven als Samsung maken echter de afgelopen jaren kleine stapjes naar verbetering.

Wanneer de SDK beschikbaar komt voor developers buiten het Koreaanse bedrijf is nog onduidelijk. Ook óf en zo ja wanneer de SDK ook andere slimme devices  dan die van Samsung gaat ondersteunen blijft in het ongewis. Het antwoord kunnen we vooralsnog wel raden…