Samsung Galaxy S5 en Galaxy Gear gaan de manier waarop je sport drastisch veranderen

Samsung gaat je deze lente een handje helpen om in vorm te komen. Afgelopen maanden werden de Samsung Galaxy S5 en de Samsung Gear 2 gepresenteerd op het Mobile World Congress. Samsung probeert met deze apparaten duidelijk de focus te verschuiven van tech-savvy apparaten naar lifestyle producten.

De Galaxy S5 gaat in april in productie en heeft een built-in hartslagmeter als aanvulling op drie fitness apparaten die later gelanceerd zullen worden. Veel van de functies op deze apparaten zijn gefocust op fitness. Samsung heeft geprobeerd om de beste fitness monitors van het moment te integreren met hun eigen telefoons en smartwatches.

De Galaxy S5 heeft dus een hartslagmeter, stappenteller en fitness monitor. Om je hartslag te meten moet je je vinger over een sensor aan de achterkant van de telefoon houden – niet heel handig wanneer je aan het hardlopen bent. Het lijkt onwaarschijnlijk dat mensen met een apparaat zo groot als de S5 willen gaan hardlopen. De Samsung is wél spat-water en stofdicht wat handig is wanneer je buiten gaat sporten in de regen.

De Gear Fit smartwatch daarentegen heeft dezelfde functies als de Galaxy S5 maar omdat het horloge direct op je huid zit kun je daarbij simpelweg je hartslag opvragen via de bijbehorende app. Bovendien is het design van de Gear Fit erg stijlvol: het is vrij dun, licht en heeft een gebogen kleurenscherm. De watch is daardoor een stuk toegankelijker geworden; zeker voor mensen die al bereid waren de Fitbit Force of de Nike FuelBand de hele dag te dragen.

De Gear 2 watch heeft ook standaard fitness functies zoals een hartslagmeter en stappenteller. Hoewel hij een stuk groter en minder mooi vormgegeven is dan de Gear Fit is hij dunner en lichter dan de vorige versie. Je kunt er bovendien mee bellen, fotograferen en filmen wat met de Fit niet kan. Er staat ook een wat goedkopere versie gepland: de Gear 2 Neo, zonder camera en in minder kleuren.

Beide smartwatches kunnen gekoppeld worden met verschillende Samsung telefoons zodat gebruikers niet perse altijd gebruik hoeven te maken van hetzelfde apparaat. In combinatie met de smartwatch is de Samsung Galaxy S5 een geschikt apparaat voor hardcore fitness fans maar de steeds toegankelijkere smartwatches gaan nu misschien ook een groter deel van de markt overtuigen.